Újabb meghatározó fejlesztés: 8,2 milliárdból újul meg a békéscsabai piac

2020. november 2. 11:01 | Papp Ádám Sándor

A Modern Városok Programban elnyert mintegy 8,2 milliárd forintból újul meg a békéscsabai piac – jelentette be november 2-án a helyi Fidesz-frakció. Hanó Miklós alpolgármester kiemelte, hogy a fejlesztés főként a békéscsabaiakat szolgálja, hiszen az árusok és a vásárlók is modern körülmények között találkozhatnak majd.

Hanó Miklós, Békéscsaba alpolgármestere ismertette, hogy új nagybani piacot és egy háromszintes, lifttel ellátott, csaknem 300 jármű elhelyezésére alkalmas parkolóházat alakítanak ki a jelenlegi parkolóhelyek területén. Kiemelte, hogy a jelenlegi nagybani piac helyén hatezer négyzetméteres, részben fedett vásárcsarnok épül, illetve a környező utakat és utcákat részben felújítják.

Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy a kormány hozzájárulásával 8,2 milliárd forint érkezik a békési megyeszékhelyre, a helyi piac fejlesztése érdekében. A határozat megjelent a Magyar Közlönyben, amely szerint az összeget ütemezetten, 2020 és 2023 között, négy részletben kapja meg a Békéscsaba önkormányzata.

– A fejlesztéstől azt várhatjuk, hogy sokkal komfortosabb körülmények közt vásároljanak az emberek a piacon és a megközelíthetőség is egyszerűbbé váljon. A parkolók és a parkolóház alkalmas lesz arra, hogy fogadja a piacra érkező vásárlókat. A létesítmény munkatársai azt várhatják, hogy sokkal kényelmesebb és több kiszolgálóhelyiséggel ellátott térben dolgozzanak majd. Összességében azt mondhatjuk, hogy Békéscsaba egy városrésze újul meg, hiszen a területen lesz zöldítés, valamint a támogatás révén a környező utcák járdái és útjai is megújulhatnak – emelte ki az országgyűlési képviselő.

 

Látványterveken a piacfejlesztés. Fotó: Papp Ádám / behir.hu

Látványterveken a piacfejlesztés. Fotó: Papp Ádám / behir.hu

 

Opauszki Zoltán, a város környezetvédelmi és turisztikai ügyekért felelős tanácsnoka úgy fogalmazott, hogy a dél-alföldi régió legnagyobb, legattraktívabb, legtöbb kistermelőt vonzó piaca jön létre a fejlesztés segítségével, amely Békéscsaba turisztikai vonzerejét is növeli majd. Mint mondta: reményeik szerint a helyben megtermelt, kiváló minőségű termékek megvásárlásáért az ország számos pontjából útra kelnek majd.

A Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője arra emlékeztetett, hogy a városi piac korábban már megújult a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból elnyert 740 millió forintból. Sódar Anita kiemelte, hogy a 2019 szeptemberében átadott beruházás magába foglalta a vásárcsarnok szerkezetének és eladóterének teljes átalakítását, a szabadtéri piac teljes területe fedést és zárt pavilonsorokat kapott. A 8,2 milliárd forintos beruházás kapcsán ismertette: a város feltételes közbeszerzést folytatott le, kiválasztottak két győztes kivitelezőt, akiknek a munkaterületet tíz nappal azután kell átadni, miután a kormány aláírta a támogatói okiratot. A kivitelezőknek a szerződéskötést követően 750 naptári nap áll rendelkezésre a teljesítésre.

További programok »

Önkormányzati hírek

A Wenckheim turista- és kerékpárút kialakítása

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata tájékoztatja a lakosságot, hogy a Wenckheim turista- és kerékpárút kialakítása tárgyú projekt keretében a kerékpárforgalmi létesítmények kivitelezési munkái 2020 augusztus hónapban megkezdődtek, majd több ütemben további szakaszokkal bővültek.
2022. május 17. 09:44
FEL