Az MVP forrásából 5,5 milliárdot hívna le Békéscsaba útfejlesztésre

2020. január 11. 11:13 | Papp Ádám Sándor

2016 után újfent jelentős útszakaszok felújítását kezdeményezte Békéscsaba önkormányzata, melyet a közgyűlés még a december 19-ei ülésén megszavazott. A grémium a Modern Városok Program forrásából hívna le közel 5,5 milliárd forintot 119 utca aszfaltozására.

Az önkormányzat 2016-ban sikeresen pályázott 2 milliárd forint támogatásra a Modern Városok Programban (MVP). A közgyűlés a forrást 67 belterületi útszakasz felújítására használta fel, valamint az összes, szilárd burkolattal nem rendelkező utca esetén megrendelte a kiviteli vagy az engedélyes terveket.

2020-ban és 2021-ben folytatódhat a munka, hiszen a tervek szerint a város 5,5 milliárd forintot hívna le az MVP forrásból, amelyből 119 földes utcát is leaszfaltoznának. Az önkormányzat 82 utca leaszfaltozásáról rendelkezik kiviteli tervekkel, 37 utca esetében pedig engedélyes tervekkel.

– Ha megszületik a Kormány döntése a támogatásról, a kért 5,5 milliárd forintból szinte azonnal megindulhat a munka azon utcák esetében, ahol kiviteli tervekkel rendelkezünk, hiszen Békéscsabának van egy keretmegállapodása útépítési, járda-felújítási és kerékpárút-építési célokra még korábbról – hangsúlyozta Opauszki Zoltán tanácsnok.

A közgyűlés elfogadta a javaslatot, így a Magyar Kormányon múlik az, hogy mikor kezdődhet el az aszfaltozás.

– Már három évvel ezelőtt volt egy 2 milliárdos útfelújítási program, fontos, hogy ne álljon meg a fejlesztés. Ha most ebbe belevágunk, akkor azt is kértem a polgármester úrtól és a képviselő uraktól, hogy a további ütemekben, akár a belvárosi részeken is járdafelújítások, parkoló-felújítások tudjanak megvalósulni – fogalmazott Fülöp Csaba, az MSZP önkormányzati képviselője.

– Azon dolgozunk, hogy a Modern Városok Programból legyen forrás egyrészt az útépítésre, illetve járda kivitelezésre és egyéb infrastrukturális fejlesztésekre is. Utóbbi alatt arra gondolok, hogy vannak olyan utcák Békéscsabán, ahol az ivóvízzel, csapadékvíz-elvezetéssel van probléma. Most azonban a legelső felület, amin dolgozunk, hogy legyen forrás ezeknek az utaknak az elkészítésére – ecsetelte Herczeg Tamás országgyűlési képviselő.

A képviselők elmondták azt is, hogy reményeik szerint már a 2020-as esztendőben elkezdődhet számos út és utca aszfaltozása.

További programok »

FEL