Gyenge lesz az idei Csabagyöngye szőlőtermés

2019. augusztus 23. 13:10 | Papp Ádám Sándor

Augusztus közepén kezdődött el a szőlő szüretelése Békés megyében, a Csabagyöngye szőlőültetvényen – fogalmazott Vass Csaba, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. projektmenedzsere.

A szakember elmondta, hogy idén speciális helyzet alakult ki, hiszen az egyébként elsők közt érő Csabagyöngye szőlőfajta több hetes csúszásban volt, ezért a Palatina és a Néró fajták leszedésével kezdték el az idei szüretet.

Az önkormányzati ültetvényen 13 féle szőlőfajta található meg, melyből öt borszőlő, nyolc pedig csemege. A területen a legnagyobb mennyiségben a Csabagyöngye szőlő terem.

– Az ültetvényt a kedvezőtlen időjárási viszonyok nagyban befolyásolták, idén nem várható nagy mennyiségű termés – fogalmazott Vass Csaba, hozzátéve: a tavalyi termésátlag körülbelül 50 százalékát tudják idén betakatírani és a gyümölcs minősége sem lesz kiváló, ugyanis nagy mennyiségű jég érte a termőterületet.

A hasznosítással kapcsolatban a projektmenedzser arról tájékoztatott, hogy a minőségromlás miatt kevesebb gyümölcs jut étkezés célra. Vass Csaba azt is elárulta, hogy a fürtöket, amelyek nem piacképesek, cefreként értékesítik majd. Mint kiderült, az önkormányzati gyümölcsösben a többi gyümölcsfajta is hasonló helyzetben van.

További programok »

FEL