Az evangélikus templom és a parókia is megújult Csorváson

2023. május 14. 15:34 | Hidvégi Dávid

Négy beruházásban, összesen 43,5 millió forintból újultak meg Csorvási Evangélikus Egyházközség ingatlanjai, amelyet hálaadó istentisztelettel ünnepeltek vasárnap! A beruházásban közösségi térré alakították a parókia épületet, valamint felújították a templom tetőszerkezetét és külső homlokzatát, valamint újra működik a toronyóra is.

A tetőszerkezet felújítása még 2019-ben történt meg egy 11 millió forintos bajor egyházi támogatás részeként. Egy további 1,5 millió forintos magánadományból pedig a templom tornyában található óra, illetve a kongatómű vezérlésének cseréje történt meg. A Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkársága által kiírt pályázaton elnyert 13 millió forintból templom külső homlokzata újult meg, továbbá a kivitelezők elvégezték a bádogozási munkákat, akadálymentesítették az épületet. Az egyházközség korábbi lelkésze az utóbbi beruházás kapcsán elmondta: az elszabaduló árak miatt az állványozás költsége megugrott, így végül 15 millió 350 ezer forint volt a fejlesztés. A gyülekezet a 2 millió forintos többletköltséget önmagában nem tudta volna finanszírozni, így az egyházmegye 1,5 millióval segítette a beruházást, a maradék 500 ezer forintot pedig a gyülekezet állta.

– Most a következő nagy feladat az lesz, hogy belül is megújulhasson a templom, hiszen a közösségi életünk fontos színtere, az istentiszteleteket, az ünnepeinket itt tartjuk. Most már, hogy kívülről megújult, adja magát, hogy belül is méltóképpen tudjuk tisztelni Istent és ünnepelhetnénk a közösségünk alkalmait – emelte ki Zsíros András, a gyülekezet korábbi lelkésze.

 

 

A Magyar Falu Programban elnyert 15 millió forintból felújították a 106 négyzetméteres használaton kívüli gyülekezeti házat és közösségi teret alakítottak ki benne. A kivitelezők rehabilitálták a megsüllyedt falszakaszt, kicserélték a tönkrement hajópadlóburkolatot, bővítették a konvektoros gázfűtést, cserélték a falfelületek vakolatát, akadálymentesítették a bejáratot és a mosdókat, valamint ablakcserét hajtottak végre és javították a tetőhéjazatot.

– Reméljük, hogy betölti az igaz ékkövét a városnak. Nem jó arról beszélni, hogy hogyan nézett ki, inkább azt emelném ki, hogy most már külsőleg tényleg a mai, 21. századnak megfelelően, a régi hagyományokat ötvözve és felöltöztetve néz ki az evangélikus templomunk – húzta alá Baráth Lajos polgármester.

A beruházások átadása után Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke tartott hálaadó istentiszteletet a templomban. Felidézte, a 2000-es években történő csorvási látogatásai óta az evangélikus egyházközség folyamatosan várt a felújításokra, a legfőbb problémát a tető beázása jelentette.

– A hívek szíve vágyik a felújításokra, hogy a helyiségek, gyülekezeti épületek, közösségi házak megújulhassanak. Gondoljunk csak arra, hogy régen milyen mosdók voltak és ma milyen mosdókkal találkozunk egy modern épületben. Azok számára is elérhetővé kell tenni a helységeket, akik kerekesszékkel vagy mozgásukban korlátozottan tudnak közlekedni, hiszen sokszor csak néhány lépcső is leküzdhetetlen akadály – hangsúlyozta a püspök.

 

 

A térség országgyűlési képviselője az istentiszteleten ismertette: Csorvás az elmúlt időszakban 239 millió forintot nyert el a Magyar Falu Programban. Herczeg Tamás hozzátette: nemcsak az evangélikus, hanem a katolikus és a református egyház is részesült a támogatásból.

– Önmagában fontos az, hogy az ötezer alatti lélekszámú kistelepülések megtartó ereje ne csökkenjen és ehhez elengedhetetlenül fontosak az egyházak, amelyek a hit és a közösség erejével erősítenek egy-egy települést – mondta a politikus.

A négy beruházást összesen 43,5 millió forintból végezték el, amelyhez a csorvási egyházközség egymillió forintnál kevesebb önerőt biztosított köszönhetően az egyházmegye pályázatokat kiegészítő forrásainak.

 

Galéria

További programok »

Itthon

A Felvidékről kitelepített magyarokra emlékeztek Békéscsabán

Az 1947. április 12. és 1949. június 5. között a Felvidékről kitelepített magyarokról emlékezett meg Békéscsaba önkormányzata pénteken délután a városházán. Akkoriban Békéscsabára közel 500 felvidéki magyar család érkezett, akik a vármegyeszékhelyen és a környező tanyavilágban kezdtek új életet.
17:37
FEL