2023-ban újabb források nyílnak a munkát keresők támogatására

2022. december 14. 22:06 | Kovács Andrea

A foglalkoztatási paktum programok segítségével ezidáig közel 5 ezer embernek sikerült állást találnia Békés megyében. Várhatóan 2023 második felében újabb uniós források nyílnak a munkát keresők támogatására – hangzott el azon a fórumon, amelyen a paktumok eddigi eredményeit és jövőbeni lehetőségeit értékelték.

A Békéscsabai Járási Foglalkozatási Paktum megvalósítási időszaka a végéhez közeledik, és az elmúlt hat év munkája eredményesnek bizonyult, hiszen az induláshoz képest a munkaerő-piaci helyzet sokat javult. Az idei év őszére a foglalkoztatási adatok, és az álláskeresők száma tekintetében is rendkívűl kedvező helyzet alakult ki. 

Viszont arra is fel kell készülni, hogy a 2023-as esztendő sokkal rosszabb gazdasági körülményeket vetít előre és fontos, hogy a megfelelő védőernyő kialakításában ismételten segítséget nyújtasanak a munkanélkülieknek – hangsúlyozta Opauszki Zoltán, az irányítócsoport elnöke.

 

 

A Békés Megyei Önkormányzat foglalkozatási programjában, ezidáig több mint 2500 embernek sikerült állást biztosítani, és ezzel a régi, segélyalapú szemléleten változtatni – tájékoztatott a közgyűlés alelnöke. Szegedi Balázs hozzátette: sokkal inkább a munkaalapú társadalom irányába próbálták elmozdítani az emberek gondolkodását és viszaadni a munka becsületét, annak érdekében, hogy a gyerekeknek ne a munkanélküliség, és a támogatásokból való megélés legyen a jövőképük.

 

 

Az előző uniós ciklusban összesen 10 foglalkozatási program futott a Békés Megyei Kormányhivatal koordinálásában. Ezekben a programokban összességében körülbelül 5 ezer embernek sikerült valamilyen segítséget nyújtani, az elsődleges munkaerőpiacra elhelyezni, és a foglalkoztatásukhoz támogatást biztosítani.

 

 

A kisebb járási programok már lezárultak, a megyei és a békéscsabai járási foglalkoztatási paktum pedig 2023-ban ér véget- ismertette a paktumok jelenlegi állását a Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztály főosztályvezetője. Pántya Imre hozzátette: az új Top Plusz programoknak köszönhetően, várhatóan 2023 második felében újabb uniós pályázati források nyílnak a munkát keresők támogatására.

A rendezvény a „Helyi foglalkoztatási együttműködések Békéscsaba Megyei Jogú Város területén és várostérségében”
című,TOP-6.8.2-15-BC1-2016-00001 azonosítószámú projekt keretében valósult meg.        

 

 

 

További programok »

FEL