Jóga világnap: „Ebben a rohanó világban a jóga lecsendesít, megnyugtat”

2019. június 15. 13:42 | Mikóczy Erika

„Jógával tanítom a sejtjeimet mosolyogni, hogy egészségesek legyenek.” „Nekem a jóga igazi énidő!” „Jógával tartom karban magam, az unokák miatt is szeretnék fitt maradni.” „Már nem fáj a vállam, és olyan izmaimat fedeztem fel, amelyekről korábban azt sem tudtam, hogy léteznek.” „Másképp nézek a világra, és jobban tudok koncentrálni.” „Ebben a rohanó világban a jóga lecsendesít, megnyugtat”– olvasható a kezdojoga.hu oldalon, ahol az Ízisz Jóga Stúdió vendégei mesélik el, mit jelent számukra a jóga.  

India miniszterelnöke, Narendra Damodardas Modi 2014-ben fogalmazta meg, hogy korunk nagy kihívására a megoldás az ember életmódjában, értékrendjében, felfogásában bekövetkező változásban rejlik, a jóga pedig éppen erről szól. Kezdeményezésére 2015. június 21-én tartották az első jóga világnapot.

A békéscsabai Ízisz Jóga Stúdió – ahogy minden évben – idén is tart nyílt napot a jóga világnapjához kapcsolódva: ezúttal június 21-22-23-án vehetnek részt a bejelentkezők térítésmentesen a különböző órákon, hogy saját bőrükön tapasztalják meg a jóga pozitív hatásait.

Mint azt Lenkefi Mónika a stúdió alapítója és vezetője elmondta, a jóga lényegében nem más, mint szeretetteljes kapcsolódás önmagunkkal, sejtszinten.  

– Akkor van az ember önmagával egységben, harmóniában, ha nyugodt, kiegyensúlyozott, ha a béke, a szeretet érzése hatja át, ha képes a stresszes helyzeteket is nyugalommal, kiegyensúlyozottsággal, pozitívan fogadni, a megoldásokat keresve. Ebben sokat segít a fizikális gyakorlás. A szőnyegre állva mondhatni, a mindennapi élet stresszes helyzeteit modellezzük: olyan pózokba kényszerítjük a testünket, ami nem megszokott, olyan dolgokat várunk el magunktól, amit egyébként a mindennapokban nem. Feszegetjük a komfortzónánkat, és közben megfigyeljük, milyen gondolatok, érzések törnek elő. Egy külső megfigyelő elmével, mintegy hátra lépve a történésekből. Ha ezt valaki képes megtanulni a jógaszőnyegen gyakorlás közben, és át tudja ültetni a mindennapokba, az sokkal jobban tudja kezelni a stresszhelyzeteket. Talán még arra is ráébred, hogy ami korábban óriási gondnak tűnt, az valójában nem is akkora probléma – fogalmazott Lenkefi Mónika, kiemelve, hogy a jóga nemcsak mozgásforma, hanem egy teljes holisztikus gyógyítási rendszer, ami a test, a lélek és a szellem egységét foglalja magában, ezeken a szinteken egyszerre, együttesen dolgozik.

Hogy miként, azt személyesen akár a jóga világnapi nyílt napon is ki lehet próbálni.

 

További programok »

FEL