A 27. Csabai Kolbászfesztiválon is megrendezték az Élelmiszer-ipari és Mezőgazdasági Kiállítást. Az esemény elsősorban nemcsak a tradicionális magyar kolbász és húsfeldolgozás világát mutatja be, hanem teret ad az élelmiszeripar és mezőgazdaság más tradícionális értékeinek is. A killításra nemcsak a helyi, de az ország több településéről érkező kistermelők is a kiállításra.
A debreceni Nárcisz Birtok szorgos munkási is, bemutatták házi készítésű sajtjaikat.
– Saját állatállományt tartunk, legetetett, szénázott formában, így tudhatjuk azt, hogy minőségi tejet termelünk, amelyből minőségi sajtok készülnek. Tehén-, kecske és ha sikerül a szomszédos tanyákról szereznünk, akkor juhtejből is szoktunk készíteni nagyon finom sajtokat – emelte ki Krupinszki László a birtok épviseletében.
Hégely Tibor, ügyvezető (Fotó: Bere Mátyás /behir.hu)
A helyi erők is képviseltették magukat. A Csabai Füstöltkolbász Kft ügyvezető-értékesítője elmondta, hogy kolbászkészítésnél nem elég csak az alapokra odafigyelni, szív nélkül ugyanis nem járhatunk sikerrel.
– Békéscsabán a kolbászkultúra nagyon hosszú időre nyúlik vissza. Nagyapám korabeli receptjei alapján készül a kolbász. A legfontosabb dolog mindig, hogy szeretettel és szívvel álljunk hozzá. Hiába van meg a jó receptünk, a megfelelő alapanyag, technológia, nem fog sikerülni, ha szeretetünk nem párosul a kolbászkészítéssel – hangsúlyozta Hégely Tibor. Hozzátette idén már a tizenötödik alkalommal jelentek meg a kiállításon.
Fotók: Bere Mátyás /behir.hu