Ahogy arról már korábban beszámoltunk, közös visszaszámolás után a csapatok egyszerre fogtak neki az előkészületeknek. Az eseményen a baráti társaságok mellett politikai pártok és egyesületek is megméretették magukat a hungarikum elkészítésében. A mezőny tagjai nem bánhattak könnyelműek a fűszerekkel, hiszen az ítészek folyamatosan ellenőrizték a kolbászkészítés lépéseit. Tímár András zsűrielnök kiemelte, a gyúróverseny „ellenőrei” szinte minden mozzanatot górcső alá vettek.
– A legfontosabb ellenőrzés majd akkor történik, amikor bekerül a konyhára, ott megsütjük. Lehet, hogy egy kolbász itt nagyon jól néz ki, de odabent, amikor megsütjük, akkor elmegy a színe. Tehát, a színtartósság is nagyon fontos. Azonkívül az összetétele, hogy a csapatok miből mennyit raknak bele. Nehogy túl sós legyen, nehogy túl csípős legyen. Természetesen van a csabai kolbásznak egy alapja, ahhoz mérjük mi is – fejtette ki a mesterszakács.
A mondás szerint a csabai kolbászhoz a békéscsabaiak értenek a legjobban. Szpisják Zsolt, az MLSZ Békés Vármegyei Igazgatóságának igazgatója most civilben állt az asztal mögé. Mint mondta csapatának megvan a saját különleges receptje.
– Nagyon finom lesz a kolbász, amit készítünk, ebben biztosak vagyunk. Speciális fűszerezéssel készültünk, amelynek a titkát természetesen nem áruljuk el – titokzatosan a Rock Kolbász elnevezésű csapat tagja.
A fesztivál egyik nem titkolt célja, hogy a rendezvénnyel segítse a közösségek erősödését, a barátságok kialakulását. A baráti társaságok mellett cégek is elhívták dolgozóikat, ahogyan a Hovány Márton fémjelezte Hovány Csoport békéscsabai telephelye is.
A csapat számára egy nagyon kellemes esemény, együtt vagyunk, együtt szállunk csatába a győzelemért. Egyébként mindannyian szeretjük a kolbászt és meg akarjuk mutatni, hogy ebben is jók vagyunk – ismertettet a cégvezető.
Mint azt kiemelte, a fűszerezésnek is különleges története van, hiszen a szülei pecsenyesütők voltak, ő maga pedig rengeteg kolbászt meggyúrt gyermekkorától kezdve. A gyúróversenyen most ezeket az ízeket használták a töltelékbe.
A békéscsabai ízeket képviseli a Csabai Kolbászművek csapata is. Kovács Mihály, a Békéscsaba Labdarúgó Akadémia elnöke is ezt az együttest erősíti. Mint mondta, a társaság már a kezdetektől résztvevője a fesztiválnak, amely a folyamatosan növekvő mezőnyben mindig a hazai, az otthoni ízvilágot képviseli.
– Odahaza is hosszú évek óta készítünk édesapám vezetésével kolbászt, így itt is ugyanazt a fűszerezettséget és minőséget próbáljuk előállítani. Mi ezt az ízesítést szeretjük, de pont ez a lényege a csabai kolbásznak, hogy ahány ház, annyi féleképpen csinálják – fejtette ki Kovács Mihály.
Paláncz György, a TAPPE-Békéscsabai Előre NKSE elnöke is a fesztivál csapatépítő jellegét hangsúlyozta. Kiemelte, a lila-fehér gárdához több külföldi játékos is csatlakozott, így nekik még inkább izgalmas volt a kolbászgyúró verseny.
– Mindenki jól érzi magát, csapatépítő esemény ez a mai. Az egyesületünk számára ebben rejlik a fontossága, hogy a pályán kívül is töltsünk el olyan időt, amikor a csapat közösen dolgozik, kolbászt készít, amit később, egy másik csapatprogramon fogunk elfogyasztani – tette hozzá.
Az idei kolbászgyúró versenyen a zsűri egy borsodi ízekkel teli finomságot is megkóstolhatott, az Izsófalva Mentőállomás tagjai azért utaztak el a Viharsarokba, hogy megmutassák milyen a borsodi módra megtöltött karika.
– Elsőként szerepelünk ezen a versenyen. Ki akartuk próbálni, hogy milyen kolbászt tölteni borsodi módra. Nagyon jól érezzük magunkat, elsőosztályú a helyszín, az emberek pedig barátságosak – foglalta össze Mezei Gábor. Kiemelte, a borsodi kolbász azért is lesz különleges, mert egy csipetnyi méz és boróka is színesíti az ízét.
A kolbászillatú versengést rengeteg ismert ember is követte, Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője páldául hosszú évek óta látogatja a rendezvényt.
– Korábban a Vám- és Pénzügyőrség munkatársai hívtak meg mindig Békéscsabára, akkor részt vettem a gyúrócsapatban is. Most pedig, MLSZ szóvivőként, a helyi focisták, a helyi futballközösség meghívására jöttem. Nagyszerű hangulatú rendezvény, rengeteg ismerős és sok barát van jelen az eseményen és úgy látom, hogy barátságok is köttetnek. Mindenki örömmel érkezik és örömmel is távozik erről az eseményről – foglalta össze Sipos Jenő.
A nemzetközi kolbászgyúró verseny szeretettel és gondoskodással elkésztett termékeinek sorrendjét délután hirdetik ki. A fesztivál gasztronómiai megmérettetéseinek sora holnap délelőtt Mangalica kolbászgyúró és Töltöttkáposzta-főző versennyel folytatódik.