Így kerülhet vegyszermentes zöldség és gyümölcs az asztalra

2019. február 24. 09:41 | behir

Vegyszermentesen termesztett zöldséget, gyümölcsöt és szabadtartásos állati termékeket kínálnak országszerte. A közösségi mezőgazdálkodás nemzetközi szervezete, az URGENCI adatai szerint a világon mintegy 2 millió fogyasztó jut jó minőségű élelmiszerhez közösségi gazdaságokon keresztül - számolt be a sokszinuvidek.24.hu.

Vegyszermentesen termesztett zöldség és gyümölcs és szabadtartásos állati termékek is elérhetőek a jellemzően pár hektáros gazdaságokból. A fogyasztók a finom ízeket és a megbízható forrást keresik, de hamar megtapasztalják a közösségi működés előnyét is.

A közösségi mezőgazdálkodás egy személyes együttműködés termelő és fogyasztó között, amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit egy hosszú távú megállapodásban szabályozott módon közösen osztják meg.

A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy a gazda vállalja, hogy egész évben a közösség tagjainak termel, míg a vásárlók vállalják, hogy átalánydíjért cserébe átveszik a terményeket. „Részes rendszerek” esetében a gazda mindent szétoszt a tagok között, ami megterem, a „dobozrendszerek” pedig megengedik a rendelés szabadságát. A terményeket, ami lehet zöldség, tojás, állati termékek is, jellemzően hetente ugyanabban az időben és helyen lehet átvenni, amíg a szezon tart.

Ez egy olyan kezdeményezés, ami egyaránt jó a termelőnek és a fogyasztónak. A termelők biztos megélhetéshez jutnak, hiszen pontosan tudnak azzal tervezni, hogy hány család vásárol tőlük az év során. A fogyasztók pedig finom, vegyszermentesen termesztett élelmiszert kapnak, és kipróbálhatják, milyen egy zöldség- vagy húsközösség tagjának lenni – emelte ki Perényi Zsófia, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa.

Magyarországon ugyan nincs arra statisztika, hogy pontosan hány ilyen gazdaság működik, a közösségi mezőgazdálkodást segítő Tudatos Vásárlók Egyesülete nagyjából 20 gazdaságot tart számon. A civil szervezet piaci jelentése szerint 2017-ben a magyarok legalább 264 millió forintért vásároltak élelmiszert ezektől a gazdáktól.

 

Feldolgozott termékek is kerülnek a kosarakba

 

Két éve vagyok a Zöld Almárium Zöldségközösségének a tagja, egy éve húst is rendelek tőlük. Nagyon szeretem, mert friss és változatos bioélelmiszerhez juthatok minden héten. A gazdák a téli kosarakba sokféle feldolgozott terméket is készítenek, néha olyan érzés egy-egy átadás után, mintha a nagyinál jártam volna, aki felpakolt a kamrából mindenféle finomsággal – mesélte tapasztalatait egy lelkes fogyasztó.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete idén is megjelentette azoknak a közösségi gazdaságoknak a listáját, amelyek tavasszal várják a csatlakozókat.

Hazánkban a legtöbb közösségi gazdaság az utóbbi 10 évben indult, ezért az egyesület rendszeresen szervez olyan képzéseket, amelyek az ilyen közösségek működését segítik. Idén tavasszal például egy új képzéssorozat indul, amely abban segít ezeknek a kistermelőknek, hogy hosszútávon is biztos megélhetéshez juthassanak. A négyalkalmas képzéssorozat a tapasztalt gazdákat és közösségi koordinátorokat várja majd a közösségi működés, pénzügyi tervezés és kommunikáció témájával. Azokat, akik még csak most ismerkednek a gazdálkodás ezen formájával, egy műhelymunkán várják, itt is kiemelve a közösségi szolidaritás alapú kezdeményezések pénzügyi kérdéseit.

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

 

További programok »

FEL