Hullanak a város urai, avagy rejtélyes galamb pusztulás Békéscsabán

2022. augusztus 31. 15:44 | Such Tamás

A galambokkal csak a gond van: morgunk miattuk, ha sokan vannak és szemetelnek, de az is zavar bennünket, ha egyre több a galambtetem a flaszteren.

Előhang: a minap Pécsett jártunk, ahol a csabai „griffeknél”, azaz az örvösöknél sokkal kisebbeket láttunk. Nem is piszkítottak annyit, mint az itteniek.

Többen jelezték félénk, hogy az utóbbi hónapban belvárosszerte meglepően sok döglött galambot láttak. Többek között az Andrássy úton, a Penza lakótelepen, a Szent István téren. (A nyitóképen kegyeleti okokból nem közöltünk galambhullát.)

Néhányan úgy vélik, a csabaiak betegítik meg a tubicákat, mert magok helyett kenyér- és kiflimorzsát adnak nekik. Mások szerint szándékos irtásról lehet szó, miután elegük van abból, hogy összepiszkítják a város szépségeit. Esteleg egy éjjeli titkos szervezet csúzlizná le őket?

 

Boldog Gusztáv – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Boldog Gusztáv – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– Olyanról hallottam már – mondja Boldog Gusztáv –, hogy a lakótelepeken az erkélyről lövik a szárnyasokat. Az is megtörténhet, hogy mérgezik őket, illetve olyan is előfordulhat, hogy zárt helyen a galambok egymást fertőzik. 

A természetvédelmi szakember aláhúzza, az állati tetem veszélyes hulladék, amelyhez csak az engedéllyel rendelkezők – például állatorvosok, állatmentők nyúlhatnak hozzá.

A Békéscsaba Városi Állatvédők Közhasznú Egyesülettől azt kérdeztük, hogy érkezett-e hozzájuk tömeges galambpusztulásról bejelentés, illetve mi okozhatja a halálukat?

 

Kiszely Zoltánné Tünde, a csabai állatvédők elnöke – Fotó: behir.hu/Such Tamás

Kiszely Zoltánné Tünde – Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

– Nem érkezett bejelentés hozzánk – mondja Kiszely Zoltánné Tünde, az egyesület elnöke. – Az tény azonban, hogy a galambok szinte bármit megesznek, amit felajánlanak nekik, így természetesen a kenyeret is. A madaraknak azonban teljesen más táplálkozási szükségleteik vannak, mint nekünk, embereknek, tehát ami nekünk tápláló, az számukra nem feltétlenül az.

Elmondja, a vadon élő galambok elsősorban magvakkal, rovarokkal, férgekkel táplálkoznak, vagyis nem szénhidrátra (kenyér), hanem inkább fehérjére, zsírokra van szükségük. És sajnos a kenyér, amit kiszórnak nekik, sokszor már penészes, ami viszont mérgező is lehet számukra. Fészkelési időszakban nem szabad adni, hisz olyankor a felnőtt galamb odaadja az eleséget a fiókának.

 

Azt követően Békéscsabai Rendőrkapitányságnál arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen büntetéssel sújtható az, aki szánt szándékkal irtja – mérgezi, lelövi – a belvárosi galambokat? Valamint érkezett-e már hasonló esetről feljelentés? A kapitányság sajtóosztályától az alábbi választ kaptuk:

„Tájékoztatjuk, hogy válaszadásunkig (2022. augusztus 30.) a megkeresésében szereplő esettel kapcsolatban bejelentés nem érkezett a Békéscsabai Rendőrkapitányságra. Amennyiben felmerülne bűncselekmény gyanúja akkor a rendőrségen a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 244. szakaszában foglalt állatkínzás miatt indulhatna büntetőeljárás.”

További programok »

Itthon

Megnyitották a 32. Jókai Napokat

A Békéscsabai Szakképzési Centrumhoz tartozó Vásárhelyi Pál Technikum és Kollégium 32. alkalommal rendezi meg a Jókai Napokat. A 3 napig tartó eseményt április 23-án Szarvas Péter polgármester, míg Bácsfalvi Zoltán festőművész tárlatát Herczeg Tamás országgyűlési képviselő nyitotta meg.
2024. április 23. 20:06
FEL