Akció a macskák ivartalanításáért

2021. június 23. 19:16 | Vári Bianka

Becslések szerint Magyarországon jelenleg 2-3 millió kóbor macska él, az állatmenhelyek és az ideiglenes gazdák befogadóképessége pedig véges. Egy helyi állatorvos úgy gondolja, hogy a felelős állattartás egyik alapvető eleme az ivartalanítás, amivel a nem kívánt szaporulat mellett számos betegséget is meg lehet előzni.

Tavasszal nagy gondot okoz az ivartalanítás hiánya, ilyenkor jóval több macska kerül menhelyre. A Csabai Állatvédők Egyesületének elnöke kifejtette, hogy az évenkénti két párzás akár 6-12 cicával is gyarapíthatja egy család létszámát. Kiszely Zoltánné elmondta, hogy egy svájci alapítvány finanszírozásával jelenleg is végeznek ivartalanítási akciót 3,6 millió forint értékben, valamint az egyesület saját költségén is tud segítséget nyújtani azoknak, akik kérik.

– Fontos, hogy ne hagyjuk a cicákat szaporodni, ne legyen 2 cicából egy év alatt 14, mert akkor a gazdáik nem fogják tudni etetni, és minket fognak felhívni, hogy számoljuk fel a cicakolóniákat – fogalmazott Kiszely Zoltánné.

Dr. Csonka Barbara állatorvos arról beszélt, hogy nemcsak a nagyszámú szaporulat jelent problémát, hanem a különböző, macskák között terjedő betegségek is. Ezek közül kiemelte a leukózist és a macska AIDS-t, de több egyéb vírusos fertőzés is komoly gondokat okoz.

– Még mindig borzasztó sok a fertőzött cica. Főleg verekedések és nemi úton terjedő betegségek miatt sokan gyógyíthatatlanok. Ráadásul minél többet párosodnak, annál több macska lesz fertőzött. Úgyhogy a betegségek kiküszöbölése miatt is fontos a nem kívánt szaporulat elkerülése – tette hozzá dr. Csonka Barbara. 

Az állatorvos leszögezte: a műtéten átesett macskák ugyanúgy megfogják az egeret, mint ivaros társaik, és a faj kihalásától sem kell tartanunk.

További programok »

Életmód

ÉFOÉSZ szakmai nap: Nem sajnálattal, lenézve, hanem egyenlő félként kezelve

Konferenciát, kvázi regionális szakmai napot tartott szeptember 21-én az ÉFOÉSZ Békés megyei egyesülete. Az Értelmi Fogyatékossággal Élők Szövetsége helyi szervezetének munkatársai Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Bács-Kiskun megyéből, továbbá Budapestről hívtak és vártak szakembereket, valamint értelmi fogyatékossággal élőket.
2021. szeptember 22. 12:57
FEL