Néhány dolog, ami a gyógyító négylábúak mellett szól

2024. február 25. 13:55 | Csiffáry Zsuzsanna

Ha arra kerül sor, hogy házi kedvencet válasszunk, általában a kutya és a macska jut az eszünkbe. Cikkünk azoknak szól, akik legtöbbször a cicákhoz fordulnak társaságért. E négylábúak javítják a mentális egészséget a stressz csökkentésével, társaságot kínálnak, elűzik a fájdalmat, és terápiás állatként is szolgálnak. De miért vannak ránk a macskák ennyire pozitív hatással?

Talán a köztudatban is kezd elterjedni az a gondolat, hogy a cicák jótékonyan hatnak az emberi szervezetre és a lélekre egyaránt. Amerikai kutatók tesztekkel igazolták, hogy ezek az önkényes és független jószágok csökkentik gazdájuk stressz-szintjét. A cica simogatásával fokozottan választódnak ki boldogsághormonok, miközben a stresszhormonok termelése alábbhagy. A macska dorombolása erősíti a kikapcsolódást és ellazulást. Duna Anikó, a Catlantis Macskamentő Egyesület elnöke beszélt nekünk arról, hogy a cicák miképp gyógyítanak.

Kép: illusztráció_pexels.com


– Tanulmányok kimutatták, hogy a cicák közelsége enyhíti a stresszt, ami csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Ha együtt vagyunk e négylábúakkal 30 százalékkal kevesebb az esélye a különféle szívbetegségek, a stroke előfordulásának – fogalmazott a szakember.

A macskák dorombolása minden bizonnyal azt jelenti, hogy boldog és kényelmesen érzi magát, a hangot régóta összefüggésbe hozták az emberi csontok és izmok terápiás gyógyító képességével. A macska dorombolása 20-140 Hz-es rezgéseket kelt, és tanulmányok kimutatták, hogy a 18-35 Hz-es tartományban lévő frekvenciák pozitív hatással vannak az ízületek mozgékonyságára sérülések után. Ha egy macska van körülöttünk, olyan nyugtató változásokat tapasztalhatunk a szervezetünkben, amelyek csökkentik a stresszt és a szorongást. Egy egyszerű simogatás általában elég ehhez.

Kép: illusztráció_pexels.com

 

– A macskák igénylik a gondoskodást, viszonzásul ők is törődnek velünk, bár önkényes természetük nem mindig engedi ezt meglátni. Azok az emberek, akik érzelmileg belefektetnek ebbe a kötődésbe, az interperszonális kapcsolatok javulását és formálódását is megtapasztalhatják – tette hozzá Duna Anikó.

Gyakran hallunk arról, hogy a macskaszőr az egyik leggyakoribb allergén. Viszont ha a gyermeket élete első néhány évében cicák veszik körül, nagyobb valószínűséggel alakul ki nála olyan immunrendszer, amely nemcsak a macskák által kiváltott allergiák, de más típusú allergének ellen is küzd.

– A macskák lelki és fizikai egészségünk szempontjából is nagyon fontosak. Mivel a macskák képesek megnyugtatni minket, csökkenteni a stresszszintünket és társaságot kínálnak, nagyszerű terápiás állatok a legkülönfélébb területeken. Ezt bizonyítja az, hogy számos környezetben találkozhatunk terápiás állatokkal: iskolákban, kórházakban és szenvedélybeteg-központokban. Noha a macska nem helyettesíti a gyógyszert vagy a terápiát, tagadhatatlan a mentális egészségre gyakorolt pozitív hatása – zárta gondolatait az egyesület elnöke.

 

Kép: illusztráció_pexels.com

 

További programok »

FEL