Egy új applikáció fordÍthatja le a macskák nyávogását

2020. november 14. 18:22 | behir.hu

A végső cél, hogy a nyakörvbe építsék a technológiát, ami a nyávogást azonnal emberi nyelvre fordítaná.

Olyan applikációt fejlesztett egy egykori Amazon-dolgozó, amely tud "macskául", és ennek köszönhetően le is fordítja a gazdinak, mit nyávogott éppen házi kedvence - írja a New York Post.

Javier Sanchez korábban az Amazon hangvezérlésű asszisztense, az Alexa tervezésében vett részt, most az Akvelon nevű techcéggel evezett új vizekre: elkészítette a MeowTalkot, amely a macskák nyávogását dekódolja.

- Ez nem nyelv. Nincsenek szavaik, nem így kommunikálnak egymással. A macskák sosem nyávognak rá csak úgy egymásra - vezet be a kitaláló a macskakommunikáció rejtelmeibe. A férfi érdeklődését A macskák titkos nyelve című ismeretterjesztő sorozat keltette fel, az Alexa tervezése közben szerzett tapasztalattal pedig tető alá is tudta hozni a projektet.

Az app megalkotása előtt természetesen tanulmányozták a macskákat és a nyelvüket is, amely során arra jutottak, hogy kilenc különböző szándékot tudnak kifejezni az állatok a nyávogással, pl.: éhes vagy boldog vagyok, fájdalmaim vannak.

Sanchez természetesen a saját macskáján tesztelte a prototípust, akinek a legtöbb nyávogása az app szerint azt jelentette, hogy "hagyjál békén" vagy "dühös vagyok".

A MeowTalk ezt a kilencféle beletáplált nyávogásmintát képes felismerni és lefordítani mesterséges intelligencia segítségével. A tulajdonosnak azonban lehetősége van arra is, hogy a saját macskájára finomhangolja a fordítót: felveheti az állat egyes hangadásait és hozzátársíthat szándékokat.

Sanchez végső célja azonban nem a mobilapplikáció, hanem egy olyan nyakörv, amely azonnal fordítja is a macska nyávogását, és fel is olvassa hangosan.

 

Forrás: szeretlekmagyarország.hu

További programok »

Világ

Magyar kutató vezetésével fedezték fel a világ legkisebb szárazföldi csigafajait

A világ legkisebb két szárazföldi csigafaját fedezte fel és írta le egy nemzetközi kutatócsoport, Páll-Gergely Barna, az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont (ATK) Növényvédelmi Intézetének munkatársa vezetésével. Az Angustopila psammion és az Angustopila coprologos fajok jelenleg a világ legkisebb szárazföldi puhatestű állatai.
06:23
FEL