A felelősségteljes állattartásra hívják fel a figyelmet a szakemberek

2020. november 25. 06:15 | Gyemendi Réka

Aranyosak, bolyhosak, játékosak és örömöt csempésznek a napjainkba – a legtöbben ezért fogadnak be egy kisállatot otthonukba. Azonban ahhoz, hogy felelősségteljes, jó gazdái legyünk akár egy cicának vagy egy kutyának, több szempontot is figyelembe kell vennünk a döntés előtt.

A Catlantis Macskamentő Egyesület ideiglenes befogadó rendszerrel működik Békéscsabán. Nem menhely, így befogadóképessége korlátozott, hiszen két önkéntes látja el otthonában az árva, főként pár hetes cicákat. Az egyesület elnöke elmondta: a macskatartáshoz elengedhetetlen, azonban önmagában kevés, ha szeretjük a cicát.

– Annál több kell, a cicára időt kell szánni. Energiát igényel az alomtakarítás, a cicának az ellátása, a megfelelő táplálása. Költséget jelent az állatorvos, természetesen oltani, ivartalanítani, féreghajtani, bolha irtani, fülatka irtani kell a cicát. És ezek még csak az alap dolgok. Föl kell készülni arra, hogy esetleg valami egészségügyi problémája lesz, ami igen költséges – fogalmazott Duna Anikó, az egyesület titkára.

 

Cica a Catlantisnél

 

A Csabai Állatvédők elnöke elmondta: nagyon átfogóan kell felkészülni egy kutya befogadására. A négylábúaknak nem csak élelemre és vízre van szükségük: a kötelező oltásokon, chipen, ivartalantáson túl egyéb állatorvosi kiadásokra is fel kell készülni. Kiszely Zoltánné azt is kiemelte, hogy aki felelős gazdijelöltnek tartja magát, az semmiképpen sem vesz szaporítótól kutyát.

– Nyilván nehezebb menhelyről kutyát örökbe fogadni, mint kifizetni egy bizonyos összeget érte. De az az igazság, hogy sokkal olcsóbb és sokkal megbízhatóbb. Ugyanis a szaporított kutyák rengeteg betegséggel küzdenek, sem féreghajtva, sem oltva nincsenek, nincs bennük chip, nincsenek levédve a betegségek ellen, oltási könyvük sincsen – mondta el Kiszely Zoltánné elnök.

 

Kutyus a menhelyen

 

A felelős állattartás ott kezdődik, hogy fel tudjuk-e mérni, hogy alkalmasak vagyunk-e állatot tartani – fogalmazott egy békéscsabai állatorvos. Dr. Csonka Barbara kiemelte: mérlegelnünk kell, hogy belefér-e az adott állat az életvitelünkbe, időnkbe, és anyagilag tudjuk-e finanszírozni a kiadásokat.

– A kutyáknál egy chip és öt-hat alapoltás minimum, amit ki kell fizetni egy éves korig. Illetve az ivartalanítás. Ez macskánál ma már a legalapvetőbb. A cicáknál a felelősségteljes állattartás legeslegfontosabb pillére, hogy ivartalanítsuk őket hat hónaposan. Pontosan azért, mert nem tudjuk őket a négy fal között, és már lassan "az égből is a kismacskák hullanak". A kóbor macskák óriási problémát jelentenek – ismertette dr. Csonka Barbara.

 

Illusztráció (Fotó: behir.hu)

Fotó: behir.hu

 

A szakember hozzátette: az ivartalanításnak nagyon fontos egészségmegőrző szerepe is van, hiszen rendkívül sok időskori daganatos megbetegedés előzhető meg így mind a kutyáknál, mind pedig a macskáknál.

További programok »

Itthon

Békéscsaba kultúrájáért díjátadó a magyar kultúra napja alkalmából - galériával

Gálaműsor részeként adták át a Békéscsaba Kultúrájáért díjakat a Csabagyöngye Kulturális Központban péntek este. Szarvas Péter polgármester hangsúlyozta, hogy fontos elismerni minden olyan tevékenységet, ami a hagyományainkat és a kultúránkat őrzi. Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a kultúra tisztelete nélkül nem létezhetnénk, mert ez az életünk szerves része.
21:13
FEL