Tényleg gyűlöl a macskám?

2024. március 18. 15:35 | Csiffáry Zsuzsanna

Visszatérő kérdés és ellentét a macska- és kutyatulajdonosok között, hogy vajon a macska, vagy a kutya szereti jobban az embert. A kutyák szemmel jobban láthatóan mutatják ki érzelmeiket az ember felé, a macska nem ilyen nyílt, de a kutatások azt támasztják alá, a macska igenis kötődik, csak másképpen mutatja ki.

Tanulmányok szerint a macskák nem ugyanúgy szeretnek minket, mint az ebek. Sok macska viselkedése arra ösztönöz bennünket, hogy a szeretetükért bizony meg kell dolgoznunk. Új kutatások alapján úgy tűnik, mégis szeretnek minket. Persze nehéz megállapítani, hogy mit is éreznek, gondolnak, hiszen közel 300 arckifejezésük van. 

A BBC Cats vs. Dogs című dokumentumfilmje számára készítettek egy tanulmányt, melyben az idegtudósok 10 macska és kutya nyálából vettek mintát, és kiderült, simogatásuk után a macskáknál ugyanúgy megemelkedett az oxitocin, vagyis a boldogsághormon szintje, mint a kutyáknál, de mennyisége sokkal magasabb volt a kutyákban, átlagosan 57,2 százalékkal nőtt, míg a macskáknál mindössze 12 százalékkal.

Egy 2021-es tanulmányban az etológusok azt vizsgálták, mennyire tartózkodó a macska az emberrel szemben, és meglepő eredményre jutottak: nem annyira, mint ahogy az látszik. A macskák igenis szoros érzelmi kapcsolatot alakítanak ki az emberekkel, csak erről nincs sok információnk, mert nem olyan látványos, mint a kutyák farokcsóváló, vigyorgó, körbe-körbe pörgő boldogsága. Daniel Mills, a tanulmány szerzője, a Lincoln Egyetem etológusa legalábbis így nyilatkozott.

Öszetett szociális kapcsolat van a macska és tulajdonosa között, ami a két fél dinamikájától és személyiségjegyeitől függhet. A tanulmány szerzői 3994 macskatulajdonost interjúvoltak meg, és 5 eltérő kapcsolatfajtát azonosítottak a gazdák és a macskák között.

Az eredmények meglehetősen vegyesek voltak, a vizsgált kapcsolatok fele szoros volt komoly érzelmi befektetéssel, a másik fele jellemzően távolságtartó viszonynak bizonyult. Tehát igenis komoly érzelmi kötelék lehet a macska és gazdája között, már csak azért is, mert sok időt töltenek együtt. Nem összehasonlítható a kötődés a kutyákéval, főleg, ha felnőtt macskákról van szó, de azért megvan. A vizsgálat szerint a macskák tehát képesek társas kapcsolatok kialakítására az emberekkel, de ez a tulajdonos érzelmeitől is függ, és attól, biztosítja-e a szükséges függetlenséget az állatnak. Itt tehát a gazdáknak komoly erőfeszítéseket kell tenni, hogy működjön a kapcsolat, a kutyáknál ez valahogy természetesebb. 

További programok »

FEL