A felelős állattartás a cél Békés megyében is

2021. április 25. 10:52 | behir

Megjelent a Magyar Falu Program keretében a Felelős állattartás elősegítése című alprogram pályázati kiírása. A pályázati kiírás három célt is meghatároz, így a korábban nyilvánosságra került ivartalanítási akció mellett a nyertes önkormányzatok a veszettség elleni védőoltások, valamint a háziállatok elektronikus azonosítóval történő ellátását is elvégezhetik - írja Herczeg Tamás országgyűlési képviselő közleménye.

A kistelepüléseken az ivartalanítás és az állatok elektronikus azonosítóval való ellátása olykor nehézkes és költséges, amelyhez a pályázati kiírás alapján igényelhető támogatás nyújthat segítséget. Összhangban a Kormány állatvédelmi célkitűzéseivel és a terület prioritássá emelésével, a pályázati lehetőség a felelős állattartás népszerűsítését, a nem kívánt állatszaporulat megállításának elősegítését célozza.

A programban az 5000 fő állandó lakosnál kisebb lélekszámú települések pályázhatnak, a település lakóinak tulajdonában lévő kutyák és/vagy macskák állatorvos általi:

  • ivartalanítására és/vagy
  • kizárólag veszettség elleni összetevőt tartalmazó védőoltására és/vagy
  • transponderrel (mikrochippel) történő megjelölésére (ez kizárólag kutyák esetében lehetséges).

A pályázatok benyújtására 2021. június 19. és 2021. július 18. között lesz lehetőség. A Magyar Falu Program keretében az alprogramra 500 millió forint áll rendelkezésre, és egy önkormányzat maximum 1.5 millió forint, 100 százalékos, tehát vissza nem térítendő támogatásban részesülhet.

Az MFP Felelős állattartás elősegítése című alprogram megoldást jelenthet a nem kívánt szaporulat visszaszorítására, és az ezzel kapcsolatban felmerülő problémákra, de segít abban is, hogy a kutyák elektromos azonosítóval történő ellátási aránya emelkedjen. Egyes számítások szerint Magyarországon a kutyák tíz százaléka ivartalanított. A további 90 százaléknál jelentős a nem kívánt szaporulat, aminek a kezelése sok esetben megoldatlan. Erre lehet részben megoldás a héten meghirdetett program.

Szintén javíthat a helyzeten az azonosító chippek elterjesztése esetében a pályázat. A törvényi előírás szerint 2013-tól minden, négy hónapnál idősebb eb esetében szükséges az elektronikus azonosítóval történő ellátás. Szinte biztos, hogy mindenki ismer a környezetében olyan állattartót, aki azért nem végeztette el ezt az egyébként törvényileg kötelező eljárást, mert nem tudta kifizetni ennek a költségét.

Békés megyében – mivel nincs törvényi kötelezettség az adatok begyűjtésére – csak becsülhető a kutyaállomány száma. A szakemberek becslése szerint mintegy 80 000 kutyát tarthatnak a megyében. A veszettség elleni oltáshoz használt eboltási hologramos matricából évente megközelítőleg 50 000 darabot használnak fel. Ez a szám lehet mérvadó azzal kapcsolatban, hogy évente hány állat kapja meg a veszettség elleni védőoltást.

Egyes számítások szerint a megye kutya állományának közel 87 százaléka rendelkezik elektronikus azonosítóval. Az adatok alapján sokkal több kutya kapott chipet, ám sok esetben a kutya elpusztulásáról a tulajdonos nem értesíti az állatorvost, így az adatok nem kerülnek kivezetésre a rendszerből.

További programok »

FEL