Több helyen is problémát okoznak a galambok Békéscsabán

2022. június 22. 14:20 | Szabó Judit

A galambok utáni piszok eltávolítása a padokról, járdákról évek óta probléma nyáron a békési megyeszékhelyen. Balla Ferenc, a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. vezetője elmondta, hogy a cég az alvállalkozókkal együtt folyamatosan figyeli és takarítja a köztereket.

A városban több helyen különböző megoldásokkal próbálják távol tartani a befészkelő szárnyasokat, például madárcsapdákkal vagy töviskoszorú kihelyezésével. Szemmel látható, hogy a madarakat mindez egyáltalán nem zavarja. Az utca embereit kérdezve többen is azt tapasztalják, hogy a városban többfelé van galambürülék a padokon és a járdákon.

– Manapság már azt is meg kell válogatni, hogy melyik padra üljek le – fogalmazott egyikük.

Kétféle galambot lehet megkülönböztetni a városban: a házigalambokat, amelyek az épületek homlokzatain fészkelnek, és az  örvös galambokat, amelyek a közterület fáin fészkelnek. A városban legfőképpen az utóbbibal van probléma. Túlzott elszaporodásuk miatt egy-egy fán akár négy család is élhet, ami komoly szennyezettséget okoz a közterületeken. Az örvös galamb egyik tulajdonsága, hogy túlzottan védi a territoriális területét, így kiszorít más madárfajokat, énekes madarakat. 

 

Fotó: behir.hu

 

A padok és az utak folyamatos tisztítása mellett az önkormányzat több megoldással is próbálkozott. A Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. igazgatója elmondta, hogy ezeket a szárnyasokat nagyon nehéz eltávolítani a belvárosból, hiszen a fás és a homlokzatokkal teli városrészeket kedvelik.

– Folyamatosan figyeljük és takarítjuk ezeket a területeket, különböző módokon, például kézzel, géppel, illetve most vezetjük be a sterimós takarítást is. Ezt a tevékenységet minél többször igyekszünk elvégezni, a hétvégéhez közeledve naponta kétszer is. Hátráltatja a feladatunkat és azért tűnik úgy, hogy nem takarítunk, mert délutánra már nyoma sincsen a reggeli tisztításnak, a madárpiszok újratermelődik – fejtette ki Balla Ferenc.

 

Fotó: behir.hu

 

Balla Ferenc hozzátette, hogy ez a sok takarítás okozhatja a padok kopását is. Az igazgató elmondta azt is, hogy a sólymok telepítésének lehetőségeit is vizsgálta a város. Ezeket a nagyobb testű fajokat csak nyílt területen szokták alkalmazni, például reptereken. Az önkormányzat a lakosság türelmét kéri, folyamatos az élő galambok befogása, illetve a közterületek takarítása.

További programok »

FEL