Soron kívüli közgyűlés: alpolgármestert és cégvezetőt is választottak

2024. március 8. 08:45 | Varga Diána

A békéscsabai képviselő-testület soron kívüli ülést tartott pénteken délelőtt, melyen eldőlt, hogy ki lesz Békéscsaba új alpolgármestere, valamint a városgazdálkodási cég élére is új vezetőt neveztek ki.

Alpolgármester-választás miatt hívták össze pénteken a képviselőket – az előzményekről itt írtunk részletesebben. Az ülés elején a polgármester elmondta, hogy a Fidesz-KDNP képviselőcsoport kezdeményezte a soron kívüli közgyűlés összehívását. Ezt követően Bacsa Vendel jegyző tájékoztatott arról, hogy rendeletalkotás esetén lehetőség van rá – amennyiben azt a testület jóvá hagyja –, hogy a jogszabálymódosítás az adott nap adott órájában hatályba lépjen (tehát ha reggel 8 órakor a grémium megszavazza a szervezeti és működési szabályzat módosítását, az 9 órakor hatályba is lép).

A testület a soron kívüli ülésen az SZMSZ módosítását tárgyalta, amely részben arról szól, hogy amennyiben egy tanácsnokot választanak meg alpolgármesternek, akkor a tanácsnoki, bizottsági, részönkormányzati megbízatása megszűnik (a szerk.). Az új alpolgármester a feladatait társadalmi megbízatásban látja el, vagyis másik két társával ellentétben nem főállásban tölti majd be a pozíciót. Feladata a polgármester munkájának segítése, helyettesítése a vonatkozó szabályok szerint. 

 

Új vezető a BVG élén

Sürgősségi indítvány is a képviselők elé került: a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. vezetőjének megválasztása. Mint kiderült, Balla Ferenc ügyvezető felmondott, felmondási ideje éppen március 8-án jár le. A cég tevékenysége, fontossága megkívánja, hogy a hatályos rendelkezések szerint döntsenek az ügyvezető személyéről. A polgármester elmondta: Kozma Jánost, a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatóját javasolják új cégvezetőnek, aki ismeri a cég működését. A megbízás március 11-től határozatlan időre szól. A testület 14 igen, 1 nem mellett fogadta el a határozati javaslatot.

 

Módosult az SZMSZ

A második napirendi pont a szervezeti és működési szabályzat módosításáról szólt, melyet a grémium egyhangúlag megszavazott. A voksolás után Bacsa Vendel arról beszélt, az a vád érte, hogy a februári ülésen elhangzottak szerint jegyzőként jogszerűtlenül tájékoztatta a képviselőket, hátráltatva ezzel munkájukat. Ezt a vádat a soron kívüli ülésen visszautasította, szavai szerint nem tudja és nem is akarja hátráltatni a képviselői munkát a hatályos jogszabályok értelmében.

Opauszki Zoltán (Fidesz-KDNP) erre úgy reagált: az a gyakorlat rendeletalkotás esetén, hogy a közgyűlésen már nem élhetett módosítási javaslattal a képviselő. A kormányhivatal tájékoztatása szerint azonban van mód ennek ellentétére.

Dancsó Tibor (DK) arról kérdezett, hogy képviselőként önállóan továbbra sem terjeszthet-e elő javaslatot, mivel nem frakció tagja, válaszként azt kapta, hogy amennyiben megkeres olyan személyt, aki erre jogosult, legyen szó polgármesterről vagy valamelyik frakció tagjáról, településrészi önkormányzat elnökéről, akkor arra lehetősége van.

 

Galéria

 

Új alpolgármestert választottak

A harmadik napirendi pont az alpolgármester személyéről szóló szavazás volt. Szarvas Péter polgármester Paláncz Györgyöt nevezte a posztra, akinek az egy órával korábbi szavazás értelmében tanácsnoki, a részönkormányzati és bizottsági megbízatása megszűnik, ha megválasztják. A grémium a titkos szavazást követően 14 igen és 1 tartózkodás mellett bizalmat adott a politikusnak.

A voksolást követően Szente Béla (Fidesz-KDNP) úgy fogalmazott: annak, hogy decemberben ezt a lépést a közgyűlés már megtehette volna, annak komoly indítékai lehetnek. Véleménye szerint ha 3 hónappal ezelőtt ezt a döntést meghozza a közgyűlés, akkor Paláncz György komoly munkát folytatott volna az elmúlt időszakban, segítette, erősítette volna az önkormányzat munkáját, sajnálja, hogy ez elmaradt.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) ugyanakkor arról beszélt, hogy ezt a döntést nem tudta volna meghozni a grémium, mert decemberben főállású alpolgármestert választottak volna, nem társadalmi megbizatásút.

Opauszki Zoltán (Fidesz-KDNP) szerint történt, ami történt, most helyénvaló és jó, hogy megszülettek azok a döntések, amelyek nyomán jogszerűen az SZMSZ szerint működhet a közgyűlés. Hozzátette: a képviselő-csoport bízik abban, hogy az új alpolgármester a város javára tesz a ciklus hátralévő részében.

Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba) gratulált Paláncz Györgynek, majd kifejtette: bízik abban, hogy az együttműködés ebben a feladatkörben rendben lesz az új alpolgármesterrel. Hozzátette azt is, hogy véleménye szerint az önkormányzat jogszerű működése eddig is fennállt.

Ezt követően Fülöp Csaba (Szövetség Békéscsabáért) és Juhász István (Hajrá Békéscsaba) is gratulált frakciója nevében, majd Herczeg Tamás országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP) fejezte ki örömét a döntés iránt, remélve, hogy a képviselők többségét adó két frakció együttműködése tovább folytatódhat, ugyanis az uniós pályázatok tekintetében fontos, súlyos és felelősségteljes döntéseket kell hozniuk.

Miután letette esküjét, Paláncz György megköszönte a képviselők támogatását és a bizalmát. Mint mondta, amellett, hogy szülővárosát szolgálhatja, azért is fontos számára ez a pozíció, mert a szeptemberben elhunyt korábbi alpolgármestert, Hanó Miklóst gyermekkora óta ismerte. Azt ígérte, hogy hozzá hasonló elkötelezettséggel és kellő alázattal végzi munkáját.

 

A 7.TV élő közvetítését teljes egészében itt tekintheti meg:

További programok »

FEL