A Szent István tér galambjai

2021. szeptember 1. 08:22 | Erdei-Kovács Zsolt

Békéscsaba emblematikus épületei, a tágas padlások, a kies háztetők és a sziklafalra emlékeztető homlokzatok is megfelelő lakóhelyül szolgálnak a galamboknak. A házi galamb szirti felmenőkkel rendelkezik, igencsak kedveli az ember alkotta épületeket és kifejezetten keresi a közelségünket. A városi lárma határozottan riasztja a ragadozókat, viszont éppen megfelelő környezetet biztosít ezeknek a tollas jószágoknak.

A probléma nyilvánvalóan nem újkeletű. Több évtizede, sőt, enyhe túlzással évszázadok óta tapasztalható jelenségről van szó. Nevezetesen a galambokat mi emberek szoktattuk rá arra, hogy keressék a közelségünket és ne érezzék magukat fenyegetve a közvetlen környezetünkben. Sokáig szolgáltak táplálékként, ma is vannak olyanok, akik előszeretettel fogyasztják a galambhúst, mondjuk leves formájában.

Második fogásként egy turisztikai képzettársítás következik: elég talán csak a Szent Márk tér galambjait említeni, mindenkinek beugrik, hogy Velencéről, az Adria királynőjéről van szó. (Ahol egyébként Prágához hasonlóan immár tilos etetni a fent nevezett madarakat). Nem úgy a Szent István tér galambjait. Más épületek mellett a Jókai színház, a Városháza és a katolikus templom homlokzata is tele van velük és a nyomaikkal. Minden feltétel adott ahhoz, hogy szaporodni, sokasodni tudjanak: rendelkezésre áll a fészkelőhely, van enni és innivalójuk is.

Galéria

– Ezekkel a madarakkal is akkor van baj, ha egy-egy helyen nagy tömegben vannak jelen – fogalmazott Boldog Gusztáv. A természetvédelmi szakértő hozzátette, ha például egy padláson van több száz galamb, akkor ott a betegségek könnyebben kifejlődhetnek, kipattanhatnak. Mint elmondta, a vadon élő galambok nem alkalmasak arra, hogy ilyen koncentráltan éljenek.

 

 

A városi galambmentesítési akció július elején indult. A galambok állandó elfoglaltságot jelentenek a feladattal megbízott - alvállalkozó - cég munkatársának, aki éjszaka végzi a befogásukat és emellett csapdákat is kihelyezett. A fővállalkozó, vagyis a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője ismertette: a leginkább fertőzött területek között van a Szabadság tér, az Andrássy út, a vasútállomás és annak környéke, valamint a lakótelepek is. Balla Ferenc ismertette, a korábban alkalmazott hálós és tüskés technológia nem volt eredményes, ezért is vezették be az élő befogást.

A csapdába ejtett egyedeket külterületen, a várostól messze engedik el. Hosszú folyamat, emberséges megoldás ez, ami egyelőre nem hozott látványos eredményt, de mint hangsúlyozta, a Szent István tér 8. és 10. szám alatti ingatlanoknál eddig összesen 60 galambot fogtak be. A mentesítési akció várhatóan fél évig is eltart, látványos eredményre 2022-ben lehet számítani – húzta alá.

 

További programok »

FEL