Hivatalosan is elkezdődött a 21. Csabai Kolbászfesztivál

2017. október 20. 10:33 | behir.hu

A csabai kolbászfesztivál a hagyományőrzés, az értékek átadásának szimbólumává vált 21 év alatt - hangzott el a 21. Csabai Kolbászfesztivál hivatalos megnyitóján csütörtökön Békéscsabán. A négynapos rendezvény nyitónapján kiosztották a szárazkolbász-verseny díját is.

Hégely Sándor fesztiváligazgató Magyarország legvidámabb fesztiváljának nevezte a rendezvényt, amelyre szerinte a városmarketinget, a megyeszékhely identitását fel lehet fűzni.  Elmondta: 21 év alatt 21 országból voltak vendégek a városban, ahol egy tanulmány szerint egy évtized alatt 21 milliárd forintot költöttek el a fesztiválra érkező vendégek.

Dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója bejelentette, hogy 2030-ig Magyarországon ötszáz turisztikai fejlesztést valósítanak meg. A tervek között szerepel, hogy megduplázzák a hazánkban eltöltött vendégéjszakák számát, és létrehoznak harminc olyan repülőjáratot, amely összeköti Magyarországot a világ olyan pontjaival, amelyekkel még nincs közvetlen kapcsolatunk.

Brendon Hammer ausztrál nagykövet megtiszteltetésnek nevezte, hogy első külföldi országként a fesztivál vendégei lehetnek. Elárulta, a magyarok mellett ők is készítenek kolbászt, bárányból és kenguruhúsból is. T. Mészáros András, Érd polgármestere is örömmel fogadta, hogy az ország „egyik legdinamikusabban fejlődő városa” lehet idén a fesztivál vendégvárosa.

A békéscsabai születésű Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyekért felelős államtitkára, aki korábban Érd alpolgármestere volt, úgy fogalmazott: otthonról hazajött. Kifejtette, a héten a miniszterelnök arról beszélt, hogy Magyarország a turizmus szempontjából egy aranyalma, és minden városnak kell hogy legyen egy szelete ebből. Békéscsabának megvan ez a szelete - húzta alá. Hozzátette, Orbán Viktor évekkel ezelőtt, amikor részt vett a kolbászgyúráson, azt mondta, ha így folytatják a békéscsabaiak, sok tízezer ember érkezik majd a rendezvényre. Ez mára bekövetkezett - mondta Aradszki András.

Vantara Gyula fideszes országgyűlési képviselő a hagyománytisztelet jelképének nevezte a fesztivált; Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke pedig a sertéstartásra, az ágazat fejlesztésének fontosságára hívta fel a figyelmet köszöntőjében.

A békéscsabai polgármester, Szarvas Péter a 21. fesztivál apropóján 21 lottószelvénnyel lepte meg Hégely Sándort, akitől azt kérte, ha nyer, csak 21 százalékot tartson meg magának, 79-et fordítson a jövő évi rendezvényre.

Fekete Péter miniszteri biztos, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója Magyarország legmívesebb, legízesebb ételének nevezte a csabai kolbászt.

A megnyitó végén kiosztották a Nemzetközi Szárazkolbász Verseny díját. A szakmai zsűri a 103 beérkezett kolbász közül Juhász György békéscsabai kolbászkészítő termékét találta a legjobbnak.

- Gyerekkorom óta készítjük a kolbászt, nagyapáméktól tanultam mindent. Már az első kolbászfesztivál óta minden évben jelen vagyok a családommal a rendezvényen. A titok talán abban rejlik, hogy jó minőségű húsból, jó minőségű fűszerekkel készül, de odafigyelünk a füstölésre és a tárolásra is – árulta el az idei kolbászkirály.

A polgármesteri különdíjat a mezőberényi Kovács Árpád vehette át. Az Ifjúsági Kolbászkészítő Versenyen a Szenya Fashion csapata érte el a legjobb eredményt. A megnyitót az ausztrál vendégek előadása, valamint a Rippel fivérek látványos, húsz perces műsora tette teljessé.

 

Az első nap eredményei

 

 

Polgármesteri különdíj: Kovács Árpád Mezőberényből (A szárazkolbász Kereskedelmi forgalomban kapható)

 

A 21. Csabai Kolbászfesztivál közönségdíjas kolbászkészítője, a Békés Mátrix Békési Hírportál által felajánlott marketingcsomagja: Kovács Árpád (Mezőberény)

 

A médiazsűri felajánlása: Péli István (Békéscsaba)

 

Legjobb külföldi Díjazott:

Első díj Aranyérem: Ondrej Opavszki (Szlovákia)

 

Szakmai zsűri Díjazottjai:

  1. díj: Aranyérem + 150.000 Ft, valamint Knezsik István az Autós Nagykoalíció elnökének felajánlása a Hunguest Hotel Flóra Szállodában 2 éjszaka + félpanzió 2 felnőtt és 2 gyermek részére, valamint a Jászbél Bt felajánlása – egy ajándékcsomag, Érd Megyei Jogú Város felajánlása az I. helyezettnek: egy ajándékcsomag: Juhász György (Békéscsaba, Kereskedelmi forgalomban is kapható)

 

  1. díj Ezüstérem + 100.000 Ft, valamint Knezsik István az Autós Nagykoalíció elnökének felajánlása a Hunguest Hotel Flóra Szállodában 2 éjszaka + félpanzió 2 felnőtt és 2 gyermek részére, A Demeter Pincészet különdíja a II. helyezettnek – egy karton bor: Pallérné Benkó Mónika (Újkígyós, A szárazkolbász kereskedelmi forgalomban kapható)

 

  1. díj: Bronzérem + 50.000 Ft, valamint Knezsik István az Autós Nagykoalíció elnökének felajánlása a Hunguest Hotel Flóra Szállodában 2 éjszaka + félpanzió 2 felnőtt és 2 gyermek részére, A Pálffy Szőlőbirtok és Pince különdíja, Köveskál borválogatás a III. helyezettnek – egy karton bor: Dr. Vince Gábor (Békéscsaba)

 

 

Forrás: MTI

 

 

További programok »

Itthon

A sorok között kortyolni – Így fonódott össze a szépirodalom a borkultúrával

A 95. Ünnepi Könyvhét helyi programkavalkádjának csendes lezárása volt a Könyvheti Borudvar, amely a Békés Megyei Könyvtár Munkácsy-udvarában kapott helyet. A szombat esti szimpóziumon a borkultúra és az irodalom kellemesen savas elegyét fogyaszthatták a megjelentek a – Vozár M. Krisztián zongoraművész révén – kis szekundokkal, tercekkel kibélelt térben.
20:56
FEL