Hegyi Boglárka: Erős köteléket érzek azokkal, akikkel együtt dolgozom

2022. július 21. 17:20 | Mikóczy Erika

Július elsejétől a békéscsabai képviselő-testület egyhangú döntése értelmében Hegyi Boglárka látja el a Békéscsabai Médiacentrum főszerkesztői feladatai mellett az ügyvezetői teendőket is.

Mint mondja, kisgyermekes édesanyaként nagyon nehéz volt meghoznia ezt a döntést. Mielőtt elvállalta, kikérte a számára meghatározó emberek véleményét erről, illetve nagyon fontos volt, hogy a családja komoly, segítő háttérként támogatta ebben.

 

– 2015-ben, a médiacentrum elindulásában, felépítésében, a szakmai keretek megteremtésében oroszlánrészed volt. Mi motivált arra, hogy ebbe belevágj? Hogyan emlékszel vissza az indulásra és az azt megelőző időkre?

Húsz éve dolgozom már ezen a pályán. 2002-ben gyakornokként kezdtem a Csaba Televíziónál, ott viszonylag rövid idő alatt felelős szerkesztő lettem, majd főszerkesztő. Mindig rendkívül érdeklődő voltam, jó érzéssel töltött el, hogy a munkám révén rengeteg területen megfordulhattam, és rengeteg embert megismerhettem. Szerettem volna mindenről tudni, és amit csak lehet, átadni a nézőknek. A szívem csücske már akkor is a kultúra volt, egy kulturális magazinnak voltam a szerkesztője (amelynek Tóth Ildikó volt a műsorvezető-szerkesztője). Akkor még Mezőkovácsházán éltem, hajnalban onnan jártam Békéscsabára dolgozni, aztán ide is költöztem. Amikor 2015-ben Hanó Miklós, és Opauszki Zoltán megkeresett azzal, hogy vállalnám-e egy új, közszolgálati médium főszerkesztői feladatai, ennek a súlya kicsit lesokkolt, úgy éreztem, hogy nekem talán „túl nagy ez a kabát”. A családom és több ismerősöm viszont azzal biztatott, hogy ha valaki, akkor én biztosan meg tudom csinálni, így lényegében a belém vetett hit és bizalom adott erőt ahhoz, hogy igent mondjak. Akkor 33 éves voltam, úgy gondoltam, hatalmas dolog ilyen fiatalon ekkora lehetőséget kapni, így hát belevágtam. Jó érzés volt, hogy gyorsan összejött az induló csapat! Rengeteg szakmai tanácsot kértem és kaptam nálam jóval okosabb és tapasztaltabb emberektől. Az induláskor egyengette az utunkat Varga Sándor, a Kossuth Rádió Krónika című hírműsorának szerkesztő-műsorvezetője (aki sajnos 2016-ban, 54 éves korában elhunyt), Koller István producer, Novák Tamás rendező és hosszabb ideig segített bennünket Beregi Balázs, az MTVA munkatársa is.  2015 októberétől már a Békéscsabai Médiacentrum Kft. adta ki a Csabai Mérleget, novemberben elindult a behir.hu hírportál, és 2015. november 20-án megkezdte sugárzását a 7.Tv. A médiacentrum első ügyvezetője Opauszki Zoltán volt, őt 2019-ben Diós Zsolt követte, újabb izgalmas feladat, hogy ezt a munkát én folytathatom.

 

– Az elmúlt lassan hét évben a médiacentrum platformjai a megye legkülönbözőbb területeiről adtak hírt, sőt, sok mindenről az országos médiában is tudósítottunk. Mindennek tükrében szerinted milyen szerepet tölt be a médiacentrum Békéscsaba és a megye életében?

Mindhárom platformnak megvan a maga erőssége. A Csabai Mérleg több mint három évtizedes múlttal rendelkezik és olyan értékekkel, amelyek rangot adnak a lapnak. Sokan azt mondják, hogy a nyomtatott sajtónak talán már nincs is létjogosultsága, hiszen a mai egy felgyorsult világ. Vannak olyan önkormányzatok, amelyek csak online újságokat működtetnek, de szerintem ez nem jó irány. Örömmel tölt el, hogy Békéscsabán az emberek ma is a kezükbe vehetik, kinyithatják, olvashatják nyomtatott formában is a helyi híreket, információkat. Az sem baj, ha utána akár a kolbászt csomagolják bele… A behir és a másik megyei hírportál ma már fej-fej mellett mozog. Voltak olyan illúzióim, hogy ezt jóval hamarabb elérhetjük, de ennek is be kellett érnie. A 7.Tv pedig egy olyan regionális televízió, amely teljesen új színt hozott a televíziózásba nálunk. Ma már elismertek vagyunk a helyi televíziók között, mindemellett az MTV tudósítói központjaként is működünk már a kezdetektől fogva– általunk Békéscsaba és Békés megye jóval többet szerepel az országos médiában, mint korábban. A város és a térség fontosabb programjai így gyakorlatilag térítésmentesen jelennek meg az országos médiában. Persze arról is tudósítunk, ha ég a tarló, vagy ha éppen lecsap a vihar, ugyanakkor az érdekes és színes hírekről, vagy arról is hírt adunk az országos televízióban, hogy Békéscsabán, Szarvason, Gyulán milyen kulturális értékek teremtődnek. Szeretném elérni, hogy a médiacentrum elismertsége a mainál magasabb szintű legyen, hogy jegyezzenek bennünket minden megyei településen, és tudják, hogy számíthatnak ránk. Nem tudom, mit hoz a jövő, lesz-e újabb covid-hullám például, de azt tudom, hogy igyekszünk minden megváltozott helyzethez igazodni, ahogy eddig is tettük.  

 

A Békéscsabai Médiacentrum kollektítvája a 7.Tv fennállásának 6. évfordulóján (fotó: behir.hu)

    A Békéscsabai Médiacentrum stábja 2021. november 20-án, a 7.Tv indulásának 6. évfordulóján

 

Fekete Péter kulturális államtitkársága idején téged kért fel, hogy segítsd a munkáját. Ekkor kettős szerepben kellett helytállnod, részben a médiacentrum főszerkesztőjeként, részben pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumában. Ezt hogy sikerült megoldanod? Mennyiben segítik ezek a tapasztalatok azt, hogy most a médiacentrumban állj helyt kettős szerepben?

Amikor Fekete Péter kulturális államtitkár lett, megkért, hogy legyek a kabinetfőnöke. Bár hatalmas megtiszteltetésnek éreztem, úgy, ahogy azt ő eredetileg elképzelte, nem tudtam vállalni a feladatot. A nagylányom akkor még kicsi volt. Ráadásul fontos volt számomra az is, hogy a médiacentrum főszerkesztője lehetek. A kabinetet végül együtt építettük fel, majd a kulturális államtitkárság főtanácsadójaként segítettem Fekete Péter munkáját. Gyakran a hét egyik felében Budapesten voltam, a másik felében Békéscsabán. Szerveztem Fekete Péter találkozóit, azokat az eseményeket ahová ellátogatott, egyeztetésekre jártam, háttérmunkákat végeztem, valahol a keretekért is feleltem, mint most ügyvezetőként a médiacentrumban.  Olyan jó volt részese lenni a Lázár Ervin program alapjainak a kitalálásban, a Déryné program gondozásában, belülről látni ahogyan új kulturális terek, múzeumok, színházak születnek, újulnak szépülnek meg. Nagyon intenzív, de szép időszak volt, óriási tapasztalatra tettem szert, beleláttam a minisztériumban folyó munkába, országos ügyekbe, amelyekbe egyébként nem lett volna lehetőségem, és rengeteg embert ismertem meg. Közben a médiacentrumban is elláttam a feladataimat, ahol ráadásul sikerült olyan forrásokat kiaknáznunk, amelyekről talán nem is tudtunk volna. A kapcsolatok révén pedig annak is híre ment, hogy a médiacentrum alkalmas nagy produkciók felvételére ahogy ezt már korábban bizonyította például a Fővárosi Nagycirkuszban, a Békéscsabai Jókai Színházban vagy a Szarvasi Vízi Színházban. 

 

– Az elmúlt néhány évben ismét nagyot fordult veled a világ. Újból férjhez mentél, a ma már 14 éves nagylányod mellé 2020-ban megérkezett a kislányod, idén januárban pedig a kisfiad is. Az apukák esetében talán fel sem merül, de anyukaként biztos sokan megkérdezték: hogyan tudsz két kicsi és egy nagy gyermek mellett főszerkesztőként és júliustól már ügyvezetőként is dolgozni?

Ez nagyon nehéz döntés volt! Amikor felhozták, hogy jöjjek vissza, és legyek ügyvezető és főszerkesztő egyben, szinte elképzelhetetlennek tartottam. Megkérdeztem számomra fontos embereket, hogy mit gondolnak erről. Azt mondták, hogy ez egy olyan lehetőség, amelyet ha kihagyok, nem fogom jól érezni magam. Sokat rágódtam, de végül úgy döntöttem, hogy össze kell egyeztetni a családot és a munkát, meg kell oldani ezt a helyzetet. Szerencsés vagyok, mert a férjemre, Hegyi Tiborra maximálisan támaszkodhatok, rengeteget tesz azért, hogy a családunk, gyerekeink körül is mindig minden rendben legyen. Van egy nagy, támogató családi hátterem, nagyszülők, segítő ismerősök, akik vigyáznak a gyerekekre, ha szükséges. Így vannak napok, amikor csak én jövök dolgozni a szerkesztőségbe, máskor pedig behozom a két kicsit is magammal, hiszen a médiacentrum egy családbarát munkahely, a gyerekeim pedig hozzászoktak ehhez a környezethez, békésen fogadják azt, hogy dolgozunk.

 

    Hegyi Boglárka és családja idén év elején, nem sokkal kisfiuk megszületése után

 

– Valójában a kicsik születése után, az elmúlt két évben sem szakadtál el a médiacentrumtól. Figyelted, követted, segítetted a munkát, ha pedig gond volt, egyből megjelentél, hogy segíts kibogozni a szálakat.

Szívügyem a médiacentrum, igen erős köteléket érzek azokkal, akikkel együtt dolgozom, és magával a céggel is. A napi főszerkesztői feladatokat a távollétemben ellátta a helyettesem, Varga Diána, az ügyvezetői feladatokat pedig Opauszki Zoltán majd Diós Zsolt, de valahogy mindig kapaszkodtunk egymásba a kollégáimmal, folyamatosan képben voltam, és ezt így éreztem jónak.

 

– Egy különösen nehéz gazdasági környezetben lettél a médiacentrum ügyvezetője. Melyek most a legfontosabb céljaid a céget illetően, és ki tud segíteni ezek megvalósításában?

Mivel ez egy gazdasági társaság, és bevételek nagy része a piacról jön, megérezzük a piac jelentős változásait – nálunk is lecsapódik a covid, a gazdasági válság, a háború hatása. Bízom abban, hogy a fenntartónk, az önkormányzat maximálisan mellénk áll. Van több olyan partnerünk is, akikkel megerősítjük az együttműködést, hogy kiegyensúlyozott legyen a költségvetésünk, dinamikusan tudjon tovább fejlődni a cég, és továbbra is ellássuk friss hírekkel, információkkal az itt élőket. A céljaim között szerepel, hogy új piacokat, új lehetőségeket tárjunk fel – lehet, hogy a mostani helyzetben ez nehezebb, de ősszel ezt is szeretném, amennyire csak lehet, körüljárni. Még ismertebb, elismertebb legyen a Békéscsabai Médiacentrum. A korábbiakhoz hasonlóan, újabb nagy produkciók elkészítésén is gondolkodom, ennek a lehetőségeit szintén meg kell keresni. Meglátjuk, sikerül-e, mindenesetre biztosan megpróbálom!

További programok »

FEL