Hégely Sándor: A vendégek esszenciát kapnak abból, milyen nálunk egy ünnep, milyen egy disznóvágás
– Ez már a 28. fesztivál lesz a sorban, amelynek idén is része volt a szárazkolbászok versenye, ahol már a zsűrizés is megtörtént.
– Közel három évtized nagy idő, 28 éves lehettem, amikor a legelső Csabai Kolbászfesztiválon kint voltam. A motiváció és az a fajta akarat viszont, hogy évről évre jobban sikerüljön a fesztivál, az minden évben erősebb. A szárazkolbászok versenye szakmailag a legfontosabb, ami már nemzetközivé nőtte ki magát. Ott voltam a zsűrizésen – külsősként – néhány nagyon gusztusos kolbászt meg is kóstoltam. Azok valóban olyan szépek és finomak voltak, hogy büszkén tároltam volna a saját kamrámban is, és nagyon örülnék, ha én ilyet tudnék készíteni. Az idén leadott közel száz kolbász jelentős része kiváló termék, és az is elmondható, hogy sokkal kiegyensúlyozottabb volt a mezőny, mint az elmúlt években. Nem gondolom, hogy a recept változna, egyes szakértők szerint az időjárás is befolyásolja a minőséget, nem minden, milyen időben történt a vágás, hogyan hűlt ki a hús, amikor ledarálták, milyen időben történt a füstölés, és persze hogyan tárolták a szárazkolbászt. Most a legtöbb olyan szép és finom volt, hogy nehéz volt kiválasztania a zsűrinek a győztest. Úgy láttam – és az a fesztivál rangját is tükrözi –, hogy az emberek nem sajnálták leadni a legnagyobb, legszebb kolbászt a kamrájukból.
– Mára már nemcsak Békéscsabán, hanem nemzetközi tekintetben is hívószó a Csabai Kolbászfesztivál neve, mint az egyik legkiemeltebb gasztrokulturális rendezvény. Mi a mostani rendezvény kiinduló gondolata?
– A fesztivál célja most is a hagyományok őrzése, átörökítése, olyan formában, amilyen formában ezt hajdanában megkaptuk, amikor átvettük a fesztivált az elődeinktől. Mondhatni, küldetésünknek tekintjük, hogy alapjaiban ugyanolyan maradjon a fesztivál, mint régen. Ha valaki ideérkezik, kapjon egy eszenciát abból, hogy hogyan élünk, hogyan érezzük jól magunkat, milyen nálunk egy ünnep, milyen egy disznóvágás. Akinek nincs annyi ideje, hogy több időt itt töltsön, a fesztiválon 1-2 nap alatt is betekintést nyerhet mindebbe, miközben az itt élőkkel és az ideérkező vendégekkel is találkozik. Megtapasztalhatja, milyen vendéglátók vagyunk, milyenek az ételeink, italaink, a kolbásztól a pálinkán át a sajtokig vagy az édességekig, esténként pedig azt is, hogyan bulizunk együtt. Mindig kicsit csiszolunk a fesztiválon, de a lényeg ugyanaz marad. Ha valaki például húsz év után jön most újra, a főbb dolgokat most is úgy találja, ahogy az két évtizede volt. Ugyanazok az illatok és hangulat.
Hégely Balázs: A fellépőkkel is igyekszünk minden korosztályt megszólítani
– Korábban a sportcsarnok és környéke adott otthont a fesztiválnak, néhány éve, ahogy most is, a CsabaPark. Milyen visszajelzések vannak ezzel kapcsolatban?
– A CsabaPark színvonalában és adottságaiban is egy sokkal otthonosabb környezetet ad a fesztiválnak. Mára már teljes mértékben belaktuk, mindennek megvan a maga helye. Azért el kellett telnie néhány évnek, mire minden fesztivállátogató és a fesztiválon résztvevő árus, kiállító átszokott, megismerte az új helyet, de mára már ez vált természetessé.
– A fellépők tekintetében kik az idei húzónevek a fesztiválon?
– Én a Z generációt képviselem a családban és a kolbászfesztivál szervezői között is, rám lehet majd haragudni, ha valaki hangosnak találja a zenét. Egyébként a fellépőkkel igyekszünk minden korosztályt megszólítani. Október 23. és 24. munkaszüneti nap, a szombat és a vasárnap szintén, emellett hétfőn az iskolásoknak kezdődik az őszi szünet, tehát ebben a tekintetben is szerencsés időpontban van a fesztivál. Csütörtökön jön Rakonczai Imre, Krisz Rudi, a Bagossy Brothers Company és a Csík Zenekar. Pénteken Beton.Hofi, a Bohemian Betyars és a Parno Graszt lép színpadra. Szombaton a Halott Pénz és a Follow the Flow szórakoztatja az érdeklődőket, vasárnap pedig Desh és a Nox várja a fesztiválozókat. Vannak köztük olyanok, akikkel már egy évvel korábban elkezdtünk tárgyalni a fellépésükről, és van olyan is, aki imád itt fellépni és mindig szívesen jön, ha szólunk.
– A kolbászfesztivál a hagyományokra épül, viszont minden korosztálynak, a fiataloknak is sok mindennel készültök. Az ifjúságtól milyen visszajelzések érkeznek?
– Egymást hívják a fiatalok is már, hogy jöjjenek el gyúrni, én is az összes barátomat erre bíztatom. Valóban mindig nagyon jó hangulatú nemcsak a nagy gyúrás, hanem a gyerekek és a fiatalok versenye is. Aki jön, megtapasztalhatja ezt a semmihez sem hasonlítható hangulatot és azt a vendégszeretet is, ami itt körülveszi. Nagyon sok csabai család ilyenkor találkozik a rokonaival, a csabai diákok idehívják a barátaikat, pezsgést hoz az egész városba a fesztivál, és közben valahogy mindenki otthon érzi magát.