Hamarosan új brand költözik a Lencsési ABC-be

2023. szeptember 26. 12:47 | Such Tamás

Lassan megszokottá válik, hogy a bő négy évtizede, a tízemeletesek árnyékában működő Lencsési ABC-be időnként új üzlet költözik. Természetesen ezzel az áruház neve is részben megváltozik, miközben a lakótelepiek 98 százaléka Lencsési ABC-nek hívja.

Zsíros György, a Zsíros Trafik tulajdonosa, a Lencsési lelkiismerete 1979 óta lakik a lakótelepen. Többek között a tízemeletesben lévő 6. emelti lakásuk ablakából követte végig a leendő ABC építkezését. (Az ABC szó az Alapvető Beszerzési Cikkek rövidítésből keletkezett.) Majd hamarosan, 1980. október 6-án át is adták a környék legnagyobb élelmiszerüzletét, az akkor az ÁFÉSZ Lencsési ABC-t. (Az ÁFÉSZ teljes nevén: Általános Fogyasztási és Értékesítési Szövetkezet.)

Seres Sándor, a Békés Megyei Népújság munkatársa az 1980. október 7-én megjelent Bevásárlóközpont nyílt a József Attila-lakótelepen című cikkében leírja, 1980. október 6-án, Békéscsaba felszabadulásának (mások szerint megszállásnak) a 36. évfordulóján ünnepélyes keretek közt adták át az ABC-t. Hozzátette, Szabó György, az ÁFÉSZ akkori elnöke szerint a szövetkezet újkígyósi építőbrigádja 149 nap szorgos munka után építette fel az ABC-t. A 430 négyzetméteres üzlet 16 millió forintba került. Majd átnyújtotta a Kiváló Dolgozó jelvényt, oklevelet Takács István brigádvezetőnek és Benkó József fűtésszerelőnek.

 

A bevásárlóközpont átadásának ünnepélyes pillanatai – Fotó: Békés Megyei Népújság/Martin Gábor

 

Az első brandváltozás a rendszerváltozáskor történt, amikor is Csemege Julius Meinl üzlet nyílt a Lencsési ABC-ben. („Amikor a kapitalizmus keze betette a lábát” – jegyzi meg szándékos képzavarral Zsíros György.) Az osztrák kereskedést a Profi váltotta, 2013 márciusától pedig a Reál költözött a Lencsési ABC-be. Az utóbbiban október 7-én lehet utoljára vásárolni. (A sors fintora, hogy épp 43 éve, 1980. október 7-én jelent meg Seres Sándor cikke a nyitásról.)

Tyetyák Magdolna, a Reál üzlethálózat részeként működő Élésker Kft. ügyvezetője megkeresésemre elmondja, most elsősorban mindenkinek az érzelmei dolgoznak, hiszen a változásokat általában nem nagyon szeretik az emberek.

– Mivel nincs munkajogi jogutódlás – fűzi hozzá –, így az új üzemeltetők nem kötelesek a munkatársainkat alkalmazni, illetve úgy tudom, lesznek, akikkel majd személyesen elbeszélgetnek. A cégen belül jó pár kollégának tudunk lehetőséget biztosítani, de sajnos nem mindenkinek. Azért is felemás ez az egész szituáció, mert cégszinten szakemberbőségről nem beszélhetünk, csak az nem biztos, hogy térben és időben összehangolható az üres álláshelyek feltöltése a bezáró üzlet "felszabaduló" munkavállalóival. 

 

Egy 1981-es kártyanaptár a Lencsési ABC-ről – Forrás: Facebook

 

Ahogy fentebb fogalmaztunk, október 7-éig lesz nyitva a Reál. A kiköltözést követően a Lencsési ABC-t október 16-án veszi át a Spar.

További programok »

Gazdaság

Kiszámíthatóbb feltételek között gazdálkodhatnak jövőre az önkormányzatok

Az ideinél kiszámíthatóbb, nyugodtabb feltételek között gazdálkodhatnak jövőre a költségvetési szervek és az önkormányzatok - jelentette ki a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartási szabályozásért, humán és önkormányzati költségvetésért felelős helyettes államtitkára kedden, a Magyar Államkincstár (MÁK) XXIII. Önkormányzati Költségvetési- és Adókonferenciájának sajtótájékoztatóján, Egerben.
2023. november 28. 18:07
FEL