Hobo vagy 10 percig várt előadásával a Lencsési trafikosra

2020. február 3. 17:35 | Such Tamás

A békéscsabai Zsíros György 1992-ig meteorológus volt, de miután a szakmájában technikai rendszerváltás történt, és az elektronika kiszorította az embereket, vett egy 180 fokos fordulatot: bő 30 éve a Lencsési lakótelepi, családi trafikjukban tevékenykedik.

Elsősorban mégis arra voltam kíváncsi, hogy miért nincs hó, ha hideg van?

– Ez a mostani száraz, hideg idő a globális felmelegedés egyik járulékos jelensége – mondja Zsíros György, azaz Zsíros Gyuri. – Hosszabb anticiklonos időszakok vannak – fűzi hozzá –, amelyek nem kedveznek a csapadékképződésnek, viszont a derült, száraz éjszakák velejárója az erőteljes hőmérsékletcsökkenés. Ez válasz is az alapkérdésre, miszerint ha hideg van, miért nem jár együtt a hideggel a havazás is.

– Mindenki emlékszik nagy havakat hozó hideg telekre – folytatja –, ami most sem kizárható. Ennek előfeltétele, hogy a ciklonok pályája délebbre helyeződjön, mert a ciklonokban a különböző hőmérsékletű légtömegek keverednek egy spirális pályán, és ez a keveredés a feltétele a nagyobb csapadékmennyiség-képződésnek, ami megfelelően alacsony hőmérséklet esetén nyilván hó formájában hullik.

 

Zsíros György

Zsíros Gyuri a műhóban - a lehullott zúzmarában

 

Hozzáteszi, a globális felmelegedés egyik következménye, hogy a ciklonok pályája északabbra húzódik, térségünkben egyre jobban érvényesül a mediterrán hatás, ennek következtében a telek egyre enyhébbek. A fehér karácsony csak a mesékben és nagyanyáink elbeszéléseinkben fordul elő, a télapó pedig egyre ritkábban érkezik szánkón.

– Egyébként természetes jelenség Földünk életében az éghajlat állandó átalakulása – jegyzi meg –, jó példa erre, hogy amikor Londonban a metróalagutat fúrták, kis távolságon belül találtak jegesmedve- és elefántcsontokat, tehát London magasságában az idők folyamán előfordult trópusi és sarkvidéki éghajlat is. Ezt a természetes folyamatot az emberi tevékenység jelentősen felgyorsítja.

***

És a trafik…

A kis üzletben szó szerint van miden, mint a boltban: a '80-as évek bizsu kellékeitől a mai kor legmodernebb pukkanó nyalókájáig; napi- és hetilapok, magazinok.

 

Zsíros György

Fölötte a szép, kék ég

 

Kérdésemre, vajon mi a titka annak, hogy egy ilyen kis szatócsbolt a multik világában is virágzik, elmondja: „Elsősorban a közvetlen kapcsolattartás az emberekkel; azon felül szinte mindig nyitva kell lenni (minden nap reggel 6-tól este 6-ig). Mert ha mondjuk az embereknek valami otthon elfogyott, akkor egyből hozzánk jönnek. Egyfelől tudják, hogy mit keresnek, másfelől tudják, hogy egész nap nyitva vagyunk.”

Náluk olyan nincs, hogy nincs; vagy van, vagy lesz. Továbbá elmondása szerint pusztán humánszolgáltatást is végeznek, mert a vevőknek igenis igényük van a beszélgetésre.

Továbbá van egy bájos történetem Zsíros Gyurival kapcsolatban:

2004 novemberében Hobo a József Attila műsorával a szomszédos Lencsési Közösségi Házban lépett fel. A kezdés előtt Ujj Éva, a szervező szólt az énekesnek, hogy meg kell várniuk a trafikost, ugyanis Zsíroséknál műszakváltás volt.

 

Zsíros György

 

 

További programok »

Itthon

Beporzók napját is tartottak a Ligeti vásár és Ökobörzén

A megszokottól eltérően a hónap első szombatján tartották meg a a Ligeti Vásár és Ökobörzét a Körösök Völgye Látogatóközpontban. A kistermelők és kézművesek portékái mellett a helyi lakosok garázsvásárán is lehetett válogatni. A gyermekeket a méhecskék tevékenységének fontosságát hangsúlyozó kézműves foglalkozásokkal várták.
16:11
FEL