Geotermikus hőhasznosítás Békéscsabán

2021. június 27. 07:24 | behir.hu

A Modern Városok Program keretében a városban egy komplex energetikai program valósul meg. Ennek része a SMART GRID rendszer, a geotermikus hőhasznosítás, a SMART közvilágítás, valamint az intelligens közlekedésvezérlő és környezetkímélő közösségi közlekedési rendszerek kiépítése.

A geotermikus hőhasznosítás projekt a fosszilis energiaforrások kiváltását tervezi az egyes önkormányzati tulajdonban álló intézmények, valamint a sport-infrastruktúra energiaszükségletének kielégítésére.

A projekt főbb műszaki jellemzői:

  • a rendszer egy termelő kútból és két visszasajtoló kútból fog állni, amelyet úgynevezett geotermikus vezeték fog összekötni,
  • a kinyert termálvízből a hő kivonására a sportcsarnok szomszédságában megépülő hőközpontban kerül sor,
  • majd a lehűlt víz ugyanott két visszasajtoló kúton keresztül fog visszakerülni a vízadó rétegekbe, biztosítva ezzel a környezeti fenntarthatóságot,
  • a kinyert hő a hőközpontból külön távhővezetékeken fog eljutni 14 önkormányzati fenntartásban lévő létesítmény fűtésének biztosításához.

A szakkivitelező kiválasztása megtörtént. A munkák előkészületei a 2021. május 19-i munkaterület-átadást követően megkezdődtek a terület humuszmentesítésével.  Megtörtént a felvonulási terület előkészítése (kb. 90 x 120 m), és megkezdődött a fúróberendezés, valamint kapcsolódó szerelvényeinek beszállítása. A fúróberendezés felállítása után várhatóan június utolsó hetében indulhat a mélyfúrási tevékenység.

A fúrási munkálatok folyamatos műszakban történnek, ez várhatóan egy-két hónapot fog igénybe venni. A fúrást végző berendezés kialakítása kimondottan alacsony zajkibocsátási szintű, az európai normákat kielégítő berendezés, továbbá a kivitelező a berendezés felállítása után zajvédő falat fog építeni. Az engedélyező hatóság ellenőrző méréseket követel meg a kivitelezőtől, a zaj és egyéb kibocsátásokra vonatkozóan, amelyet a beruházó önkormányzat is fokozottan ellenőrizni fog. A munkálatok és a levonulást követően a területen a termálkút gépészeti egységei (szűrők, tolózárak stb.) és gázleválasztó berendezései maradnak hosszú távon, amelyek zajhatást nem fognak okozni. A kúttól a termálvíz a töltés láb közelében, földbe fektetett szigetelt vezetéken fog a hőközpont, majd a visszasajtoló kutak, a sportcsarnok területére eljutni. A terület környezete helyreállításra kerül. Továbbá a munkák ütemezésénél figyelembe vettük azt is, hogy a Modern Városok Program keretében megvalósuló útépítési program részét képezi a Nádas sor is, így a geotermikus csővezeték lefektetését követően, az utcában megkezdődhetnek az útépítéshez kapcsolódó munkálatok is.

A felelős kivitelező:  MECSEKÉRC Környezetvédelmi Zrt. (7633 Pécs, Esztergál L. u.19.) és a ROTAQUA Geológiai-, Bányászati-, Kutató-, Mélyfúró Kft. (7673 Kővágószőlős, 0222/22 hrsz.)

További információ kérhető a projekt lebonyolítójától:

Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft.

5600 Békéscsaba, Szent István tér 10.

bcsvarosfejlesztes@bcsvarosfejlesztes.hu

+36-66/241-781

További programok »

Önkormányzati hírek

Békéscsaba hazavár! – Szeptember végéig lehet pályázni

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot hirdet a felsőfokú tanulmányokat folytatók támogatására a „Békéscsaba hazavár!” felsőoktatási hallgatói ösztöndíj elnyerésére, valamint a diplomás pályakezdők támogatására a „Békéscsaba hazavár!” életkezdési támogatás elnyerésére.
2024. július 23. 15:57
FEL