A meggy számos jótékony élettani hatással rendelkezik – tartják a szakemberek. Egy országos kezdeményezés részeként a nagyobb helyi termelők minden évben hostesek segítségével népszerűsítik a közkedvelt nyári gyümölcsöt. Pénteken a békéscsabaiak kóstolhatták meg a csorvási meggyet.
Hostesek kínálták és népszerűsítették a meggyet pénteken Békéscsaba több pontján, köztük a Csaba Centerben. A gyerekek és felnőttek egyaránt szívesen kóstolták az apró, hűsítő gyümölcsöt. Az érdi, bőtermő fajtájú gyümölcs egy nagy csorvási kertből származik.
– A csapadékos időjárás a meggynek sem kedvezett, az idei szezonban a szokásos mennyiség 75 százalékát tudják leszüretelni. Az érdi bőtermőt csak belföldi konzervgyárba tudjuk értékesíteni, mert a gyümölcs az ezer kilométernél nagyobb utat Németországig már nehezen bírná ki, ezért a szedést követő napon magyar konzervgyárban dolgozták fel – mondta el kérdésünkre Pusztai József, a termesztő cég ügyvezetője.
A Medifruct Kft. ügyvezetője hozzátette: Csorváson még közel 2 hétig tart a meggyszüret. A mintegy 800 tonnás össztermés egyharmadát kézzel szedik, ezt a balti országokba szállítják, a rázott meggy pedig belföldi és németországi konzervgyárakba kerül.