Az országosnál jobb minőségű a meggytermés Békés megyében

2017. június 30. 10:20 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A következő napokban az ország legtöbb területén befejezik az Érdi bőtermő meggy betakarítását. A szakemberek szerint idén nagy mennyiség termett, viszont sok területen gyenge a gyümölcs minősége. Kivétel ez alól Békés megye, ahol kedvező volt a meggynek az idei időjárás.

Békés megyében ugyan nincs történelmi hagyománya a kertészeti növénykultúráknak, a rendszerváltás óta a térségben is megjelentek sikeres kertészetek.

–Őket nem érintette az a fagyveszély, ami sújtotta az Észak-alföldi meg a Szabolcs-szatmári termelőket. Ezáltal, mivelhogy keresleti piac van a meggyre, és ezért fel is szökött a meggy ára. Jelen pillanatban országos szinten kilogrammonkénti ára 220 és 250 forint között mozog - emelte ki Oravecz Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés Megyei Szervezetének kertészeti osztályvezetője.

 

A hírről készült összefoglaló itt tekinthető meg:

 

Az egyik legnagyobb kertészet, amely meggytermesztéssel foglalkozik, Csorváson található. Pusztai József ügyvezető igazgató elmondta: idén megfelelő időben kezdték a cseresznyelegyek elleni védekezést, emellett a térségben nem volt akkora mennyiségű csapadék, hogy a meggy minőségével probléma legyen.

–Két féle gyümölcsöt szállítunk exportra. Az egyik a gépi rázott meggy, ami Németországba, a kézi szedett meggy, pedig Szerbiába és Litvániába kerül. Gyakorlatilag ezen a két úton értékesítjük, a nálunk mintegy négy hét alatt leszüretelt körülbelül 800-900 tonna meggyet - mondta el Pusztai József, a Hunapfel Mezőgazdasági Kft. ügyvezető igazgatója.

Csorvásról naponta indul frissen hűtött meggy Németországba, amelyből már másnap konzerv készül. A nagyobb mennyiségű, kézzel szedet gyümölcs pedig néhány napon belül a szláv, elsősorban szerb és litván piacokra kerül. A térségben a meggy 95 százalékát exportra termelik.

További programok »

FEL