Hazánkban rekedt, Csabán tanított a Kazahsztáni Művészeti Egyetem professzora

2020. július 23. 15:17 | Csiffáry Zsuzsanna

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület tradicionális két hétig tartó táborába közel százötven résztvevő érkezett. Idén hat szekció munkálkodik a táborban, amely plusz hárommal kiegészült az utolsó hétre. Az egyik ilyen workshop a kazah ékszerdizájner ötvös, Serzhann Basirova kurzusa.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület tábora ezen a héten is folytatódik. Az alkotói munkálatokon kívül a fafaragók például számos renoválást hajtottak végre. Emellett elkészült a bútorfestők munkája is, akik egy szlovák szobát alakítottak ki. A héten a tábor az eredetihez képest három plusz szekcióval bővült.

 

 

Amikor a 7.TV stábja legutóbb a foglalkozásokon járt, épp a plussz képzés résztvevői kopácsoltak az egyik teremben: mindenki szorgalmasan kapcsolódott be a munkába. Az egyesület elnöke elmondta, hogy két csoportban is ékszerkészítés zajlik, az egyik a gyöngyfűzés és gyöngyszövés, a másik a kazahsztáni ékszerdizájner, Serzhan Bashirov által vezetett ötvös szak. 

 

A Kazahsztáni Művészeti Egyetem professzora Magyarországon rekedt

Serzhan Bashirov Nyugat-Európából indult haza, de a karantén miatt rekedt Magyarországon. Számos munkáját hozta magával, hogy megmutassa a különböző berakásos képeket, ékszereket az érdeklődőknek. Legtöbb alkotása absztrakt formában manifesztálódik. Az egyesület ezúttal vendégelőadónak hívta meg. Az alkotó lánya, Saltanav szabadidejében édesapjával együtt utazik.

– Ha csak van időm, mindig apával tartok. A művésztelepeken segítek neki a tolmácsolásban. Magával az ötvösséggel nem foglalkozom, de 4 évvel ezelőtt kezdtem el egy művészeti iskolát, amit szintén az édesapám javasolt. Az alkotásban nagy hatással van rám - mondta el Saltanav Bashirova. 

 

 

Mint kiderült, a kazahsztáni motívum-világ nagyon hasonlít a magyarhoz.

– Az egyik tábori résztvevő megkérte az alkotót, hogy rajzoljon egy tipikus kazahsztáni motívumot, amelynek a formája olyan volt, mint a magyar, honfoglaláskori tarsolylemezek rátétes mintája. Ezek a minták a nemezelésben is megtalálhatóak – mesélte el Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke. 

 

 

Serzhan Bashirov szorgalmat és elhivatottságot tapasztal a magyar alkotók körében – mondta érdeklődésünkre. Hozzátette, hogy nem lát alapvető különbséget a német, amerikai, kazah, magyar vagy bármely más alkotók között. Külön kiemelte a tábor résztvevőinek pozitív hozzáállását.

 

Galéria

FEL