Fókuszban a beruházások: építőipari kiállítás és ingatlanbörze nyílt Békéscsabán

2022. szeptember 9. 14:48 | Vincze Attila

A Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és az Aradi Kereskedelmi, Ipari és Mezőgazdasági Kamara szervezésében megnyílt a Békés Megyei Építőipari Kiállítás, Ingatlanbörze pénteken a CsabaParkban. A szakmai rendezvényt szombaton egy családi nap zárja majd.

A "Hatékony határon átnyúló együttműködés a foglalkoztatás növekedésének fejlesztéséért Aradon és Békés megyében” projekt részeként megrendezett esemény megnyitóján beszédet mondott az Építési és Beruházási Minisztérium Miniszterhelyettese. Csepreghy Nándor hangsúlyozta, hogy a háborús infláció és az energiaválság hatásai a magyar építőipart is érintik, azonban mivel az ágazat nagy mértékben járul hozzá a nemzetgazdaság teljesítményéhez, valamint nagy dolgozói létszámmal rendelkezik, ezért a kormány kiemelten kezeli ezt a területet.

– Ha ma 100 egységnek tekintjük a Magyarország határain belül megvalósuló beruházásokat, annak 30 százalékát a magyar állam adja, tehát nagyon nem mindegy, hogy ezzel a 30 százalékkal hogyan gazdálkodunk. A jelenlegi költségvetési helyzetben az elsődleges feladat az, hogy a válság a családok költségvetését érinti az áremelkedés formájában, ez megjelenik az államnál is, ezért konszolidálnunk kell mintegy tízezer milliárdnyi állami beruházást, egyenként tárgyalva ezekről a fejlesztésekről. Fontos kérdés, melyik az a beruházás, amelyet át lehet ütemezni a következő költségvetési évekre, így ugyanis lazábbra lehet szabni a rendszer működését – fogalmazott.

A térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy jóllehet az elmúlt időszakban az építőipar jócskán kivette a részét az ország GDP növekedésében, azonban döntően az energiaválság miatt, illetve az állami beruházások csökkenésének következtében a szakma kihívásokkal teli helyzet elé néz.

– Átmeneti nehézségről beszélünk, tehát azt reméljük, hogy viszonylag belátható időn belül ez az Európát sújtó gazdasági válság megszűnik majd, de abban is bízunk, hogy nálunk a gazdasági visszaesés kisebb mértékű lesz, mint a kontinens más országaiban, ez ugyanakkor kihatással van az építőiparra – emelte ki Herczeg Tamás.

 

Számos szakmai kiállító is képviselteti magát a kétnapos rendezvényen. Fotó: behir.hu

 

A rendezvény egyik főszervezője a Békés Megyéért Vállalkozásfejlesztési Alapítvány volt, melynek ügyvezető titkára elmondta, hogy a határon átnyúló projekt részeként a régióban telephelyet kereső vállalkozások számára egy adatbázist készítettek, melyet egy internetes honlapon keresztül lehet elérni. Szász Zsolt hozzátette, hogy emellett a pénteki szakmai kiállítással és a szombati családi nappal is szeretnék segíteni a környékbeli vállalkozások tevékenységét. 

– A legkisebb gazdasági egység a család, tehát ameddig a család kisebb tagjai szórakoznak, addig a felnőttek például az itt megjelent vállalkozásokról tudnak érdeklődni, illetve információkat szerezni például arról, hogy milyen költségekkel, illetve hatékonysággal képesek egy adott ingatlanon fejlesztéseket végrehajtani. A rendezvényre tehát a családosokat is várjuk, ahol a cégekről és intézményekről informálódhatnak  – magyarázta. 

A megnyitón felszólalt Zalai Mihály, a Békés Megyei Ökormányzat Közgyűlésének elnöke, aki többek között a határon átnyúló projektek eddig elért eredményeiről beszélt. A közös román-magyar együttműködések jövőbeli fontosságáról is szó esett, melyekről hazai részről a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Orosz Tivadar és Kása Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztályának osztályvezetője számolt be. A rendezvényen beszédet mondott az Arad Megyei Kereskedelmi, Ipari és Mezőgazdasági Kamara elnöke, Gheorghe Seculici és a gyulai román főkonzul, Florin Vasiloni is.

További programok »

Gazdaság

Jövőbeni fejlesztések Mezőberényben

Mezőberény önkormányzata sikerrel pályázott a Terület és Településfejlesztési Operatív Program Plusz, „Élhető települések” elnevezésű pályázati felhívásra, és több mint 340 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesül az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból.
18:21
FEL