Fokozott figyelem – polgárőrök és rendőrök a temetőkben

2017. november 1. 12:58 | Szendi Rita

Mindenszentek és Halottak Napja katolikus ünnep, de ezekben a napokban felekezettől függetlenül mindenki megemlékezik elhunyt hozzátartozóiról. Ezen a napon sokan gyújtanak mécsest és keresik fel szeretteik sírját.

Egymás után érkeztek a hozzátartozók a békéscsabai Ligeti katolikus temetőbe. Sokan helyeztek gyertyát szeretteik sírjára. A 47 éve temetőgondnokként dolgozó Csáki János elmondta: fokozattan figyelnek az ilyenkor jelentkező veszélyekre.  Hozzátette: a temető soha nincs zárva, mindig nyitva áll a látogatók előtt.

– Szerdára esik most a halottak napja, ilyenkor már előtte is jönnek, ilyenkor már csak gyertyát gyújtanak, de a vidékiek már elintézték, azok már nem jönnek, úgyhogy ilyenkor már kevesebben várhatóak, mint ha szombat, vasárnapra esett volna – mondta el a békéscsabai Ligeti katolikus temető gondnoka, Csáki János.

Egy virágárus szerint idén megoszlanak a vásárlók. Mivel mindenszentek a hét közepére esett, vannak, akik hamarabb meglátogatták a sírokat, sokan pedig csak a következő hétvégén mennek a temetőkbe.

– Minden évben változó, mikor keresik fel a virágárusokat a vásárlók. Idén az időjárás is kedvező, lementek az árak, legalábbis a krizantémot illetően mindenképp – fogalmazott kérdésünkre a virágárusítással foglalkozó Bánszki Mária.

Halottak napja környékén megugrik a lopások száma, a statisztikák szerint sok tolvaj ilyenkor kifejezetten az időseket veszi célba. Éppen ezért a rendőrség nagyobb létszámmal járja a temetőket, parkolókat, hogy a sírkertekbe látogatók biztonságban tudják értékeiket.

 

 

További programok »

FEL