Foglalkoztatási Paktum járvány idején – a legfőbb cél az álláskeresők támogatása

2020. december 3. 15:46 | behir.hu

A Foglalkoztatási Paktum egy európai uniós jó gyakorlatra épülő partneri együttműködés, amelynek keretében az adott térségben a munkaerő-piac különböző résztvevőinek bevonásával igyekeznek összehangolni a tevékenységeket foglalkoztatási és gazdasági helyzetük fejlesztése céljából. A járványhelyzet miatt új megoldásokat kellett keresni Békéscsabán is, melyekről Opitzerné Tóth Zsanettel, a Békéscsabai Járási Foglalkoztatási Paktum projektmenedzserével beszélgettünk.

– A kialakult koronavírus helyzet hogyan érintette a Foglalkoztatási Paktum működését?

– A foglalkoztatással kapcsolatosan tavasz óta ritkán látható összefogás alakult ki az önkormányzat, a civil szervezetek, az intézmények és a vállalkozások között. A munkát keresők és a munkáltatók közötti személyes ügyfélszolgálatot felváltotta a telefonos és az elektronikus kapcsolattartás. Sajnálatos módon a Paktumiroda nem tudott a megszokott formában Foglalkoztatási Fórumot tartani, viszont mindent megtettünk és teszünk annak érdekében, hogy az eddig kialakított partnerségi együttműködéseket tovább erősítsük.

– A korlátozott helyzetben hogyan tudta segíteni a Paktum a célcsoportot, a munkanélkülieket?

– Az önkormányzat és a civilszervezetek együttműködve azon dolgoztak és dolgoznak továbbra is, hogy segítsenek munkát találni azok számára is, akik sok esetben már lemondtak a lehetőségről, hogy be tudnak illeszkedni a munka világába. Jó példa volt erre a nyár folyamán megvalósult motivációs előadással egybekötött ruhaosztás.

– Mi volt a célja az előadásnak és a ruhaosztásnak?

– A lényeg, hogy a városban élő, hátrányos helyzetű csoportok számára a lehetőséget teremtettünk a készségeiket fejlesztésére, támogatást nyújtottunk, hogy visszatérhessenek a versenyszférába. A Civil Szervezetek Szövetségénél zajlott az álláskeresési tanácsadás és a gyakorlatban megvalósítható álláskeresési előadások, melyen részt vettek a kormányhivatal és a paktum szakemberei. Az előadások után a segítségnyújtás fizikális formában is megjelent, ugyanis a résztvevők használt, de jó minőségű ruházatból válogathattak, mellyel az állásinterjúkon való megjelenésüket igyekeztünk támogatni.

Milyen volt a fogadtatása az új típusú segítségnyújtásnak?

– A rendezvényt ruhagyűjtési akció előzte meg, melyhez az intézmények mellett sok magánszemély is csatlakozott. Nagy érdeklődés mutatkozott a rendezvény iránt, köszönhető ez a szociális munkásoknak is, akik felkeresték a rászorulókat és motiválták őket arra, hogy vegyenek részt az eseményen.

– A Paktum keretében kiemelten fontos, hogy az együttműködő szervezetekkel kisebb és nagyobb létszámú fórumokat is tartsanak. Például ilyen a már évek óta szeptemberben megrendezésre kerülő közfoglalkoztatási kiállítás és vásár. Ezekre sor kerülhetett az idei évben?

– Sajnos az idei évben nem lehetett megtartani sem a Közfoglalkoztatási Vásárt, sem a Foglalkoztatási Fórumot. Utóbbi leginkább a járás munkáltatóinak szól, velük elektronikus, illetve telefonos úton tartottuk a kapcsolatot. Mivel a rendezvény valamennyi partner számára fontos, ezért átütemezzük őket. Fontos megjegyezni, hogy maga a teljes program is három hónappal meghosszabbodik.

– Milyen rendezvényt tudtak még megtartani az újabb korlátozások bevezetése előtt?

– Júliusban a járványhelyzet egyik legnagyobb vesztes ágaztának, a turisztikai szolgáltatóknak a turizmusban dolgozó munkáltatóknak tartottunk rendezvényt. Meglepetésünkre nagy volt az érdeklődés ugyanis közel 100 fő vett részt az eseményen.

 

Az egyre több korlátozás ellenére hogyan tudják továbbra is támogatni az álláskeresőket? Hová fordulhatnak tanácsért, segítségért?

– A Békés Megyei Kormányhivatallal együttműködve legfőképpen mentális szolgáltatásokkal segítünk. Tanácsért hívhatják mentorainkat vagy írhatnak e-mailt. A paktum irodában nincs személyes ügyfélszolgálat, viszont munkatársaink minden megkeresésre szívesen válaszolnak. Továbbra is segítünk az önéletrajzok és a motivációs levek megírásában, az álláshelyek felkutatásában. Elérhetőségünket megtalálják a www.paktumbekescsaba.hu oldalon. Az érintettek számára szolgáltatásaink továbbra is ingyenesen vehetőek igénybe.

– A mostani helyzetben nehéz bármit is előre tervezni, mégis milyen elképzeléseik, terveik vannak a jövőre nézve?

– A projekt átfogó célkitűzése a jövőben is a foglalkoztatás bővülése és a lakosság életminőségének javulása érdekében a békéscsabai járás foglalkoztatási helyzetének javítása a munkaerő-piaci aktivitás növelése által. Kidolgozunk egy új koncepciót, hogy még hatékonyabban kössük össze a munkáltatókat és a munkavállalókat.  

 

 

Az interjú a „Helyi foglalkoztatási együttműködések Békéscsaba Megyei Jogú Város területén és várostérségében” című, TOP-6.8.2-15-BC1-2016-00001 azonosítószámú projekt keretében valósult meg.

 

További programok »

Gazdaság

Már az ötödik kutat fúrják a Sarkad melletti gázmezőn

A hétvégén elkezdődött az ötödik kút fúrása Nyékpuszta lelőhelyen. A Sarkad térségében feltárt szénhidrogénmezőn tavaly február óta üzemel az első kút. 2023-ban újabb kettőt fúrtak, az elmúlt télen termelésbe állt egy évekkel ezelőtt lemélyített másik is.
11:10
FEL