Fidesz-KDNP: Szigorú gazdálkodás határozza meg a 2020-as költségvetést

2019. december 20. 13:33 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Feszes, szigorú gazdálkodás lesz jellemző a 2020-as költségvetésre is – emelte ki Opauszki Zoltán tanácsnok a decemberi közgyűlés után. Ezt követően Paláncz György a jövő évi költségvetési tervezet kapcsán elmondta, hogy a város az önként vállalt feladatainak ellátására továbbra is biztosítja a forrást.

Folytatódhatnak a Modern Városok Program beruházásai, a tervek szerint a város 5,5 milliárd forintból leaszfaltozhat 119 földes utcát. 2016-ban 67 utat láttak el szilárd burkolattal, valamint elkészítették 82 utca aszfaltozásának kiviteli tervét és további 37 út burkolásának engedélyes tervét szintén ebből a kormányzati forrásból.

Amennyiben a kormány döntése megszületik, szinte azonnal indulhat a munka azon utcák esetében, ahol kiviteli tervekkel rendelkezünk, vagyis már 2020-ban számos helyen megkezdődhetnek az útépítési munkák a remények szerint – emelte ki Opauszki Zoltán. A környezetvédelmi és turisztikai ügyekért felelős tanácsnok hozzátette: a csütörtöki ülésen a grémium határozott több, a Modern Városok Programból finanszírozott fejlesztés kivitelezője kapcsán. Kiválasztották többek között a Munkácsy Emlékházat, illetve a körülötte található úgynevezett Omaszta-kertet felújító kivitelezőket.  

A jövő évi költségvetés tervezetének megvitatása volt az egyik legfontosabb napirendi pont – mondta el a tanácsnok, kiemelve, hogy az önkormányzat kötelező feladatainak ellátása elsőbbséget élvez a 2020-as költségvetésben, de a koncepció elfogadásánál az is fontos volt, hogy ne legyen visszalépés az önként vállalt feladatok finanszírozásában. Opauszki Zoltán ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kiadások mértékét a bevételek határozzák meg. Hozzátette: nem szabad elfelejteni, hogy 2019-ben a közgyűlés számos esetben már a 2020-as költségvetés terhére döntött több fejlesztés önerejének biztosításáról.

Ezen felül a Békés Megyei Könyvtár épületének energetikai korszerűsítéséről is döntött a grémium – erről már az oktatási ügyekért felelős tanácsnok beszélt.

A beruházásra európai uniós forrás áll rendelkezésre, amelyet ki kell egészítenie az önkormányzatnak mintegy 150 millió forinttal. Ezt a város vállalta, hiszen, ahhoz, hogy a könyvtár zökkenőmentesen működjön, ez mindenféleképpen szükséges – hangsúlyozta Paláncz György. Hozzátette: amennyiben a város nem finanszírozza a korszerűsítés önerejét az elavult gépészet javítására, valamint az energiaszámlák kifizetésére, akkor az ingatlanra sokkal többet kell majd költeni.

További programok »

FEL