Fidesz: Fejlesztés-orientált Békéscsaba idei költségvetése

2018. január 26. 15:53 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Ahelyett, hogy a háziorvosi ügyelet ellátására pályázatot írtak volna ki, inkább megvásárolta az önkormányzat a Csaba Ügyelet Kft.-t - emelte ki dr. Kerekes Attila a Fidesz-frakció sajtótájékoztatóján. Az önkormányzati képviselő hozzátette: így azok a békéscsabai háziorvosok biztosítják az ellátást, akikben megbízik a lakosság.

A közgyűlés januári ülésének egyik legfontosabb pontja az idei költségvetés első olvasatának vitája volt – a frakcióvezető-helyettes szerint. Herczeg Tamás hozzátette: 585 millió forintos fedezethiányt kell megoldaniuk. Mint elmondták: a közgyűlés reggelén még 544 millió forintos  hiányra kellett volna fedezetet találniuk, de az ülésen a jegyző arról tájékoztatta a grémiumot, hogy - egy bírósági határozat értelmében - további 41 millió forint fedezetre lesz szüksége az önkormányzatnak.

– A kiadásokat át kell tekinteni, a bevételek növelésére pedig erőfeszítéseket kell tenni. Amint kiderülnek a 2017-es záróadatok, egy egyensúlyi költségvetést kell elkészítenie a hivatalnak, illetve elfogadnia az önkormányzatnak - emelte ki Herczeg Tamás.

A Fidesz-KDNP frakcióvezető-helyettese hangsúlyozta, hogy egy fejlesztés-orientált költségvetésről van szó, hiszen a 35 milliárd forintos keretösszegből mintegy 25 milliárd forintot fordítanak pályázati beruházásokra.

A Csaba Ügyeleti Kft. ügye is vitát váltott ki a januári közgyűlésen.  A fenntartóváltást követően dr. Sonkoly Ivánt bízta meg a grémium a Csaba Ügyeleti Kft. vezetésével. A képviselők között az ügyvezetői javadalmazás mértékének meghatározása miatt volt nézeteltérés.

– Amikor az előterjesztést előkészítettük, megnéztük, hogy a hasonló nagyságú kft.-knél az ügyvezetés költségeire mennyit fordítanak. Ez az összeg általában 20-30 százalékát teszi ki a cég összbevételének, de mi ezt 10 százalékban határoztuk meg. Így az összbevétel fennmaradó 90 százaléka a bérekre és annak járulékára terjedhet ki – hangsúlyozta dr. Kerekes Attila, önkormányzati képviselő.

A képviselők kitértek arra is, hogy a várhatóan szoros költségvetés mellett is 5 millió forintos gyorssegélyt szavaztak meg a Torna Club Békéscsabának, amely jelenleg anyagi gondokkal küzd. Mint mondták: nem engedhetik, hogy egy ilyen patinás klub veszélybe kerüljön. Februárra egy üzleti tervet várnak a sportegyesülettől, hogy ne forduljon elő ilyen probléma a jövőben.

Herczeg Tamás elmondta: a közgyűlés zárt ülésen döntött arról, hogy a Békéscsabáért kitüntetés idén a Csabai Kolbászklub Egyesületnek ítéli oda, Krizsán Miklós korábbi könyvvizsgáló és Szeberényi Andor, a Békés Megyei Közlekedési Felügyelet nyugalmazott igazgatója pedig életműdíjat vehet át.

 

 

További programok »

FEL