Fidesz: a 2023 évi költségvetés egy sok ismeretlenes egyenlet

2022. december 16. 13:49 | Vári Bianka

Az év utolsó városi közgyűlését értékelte a Fidesz-KDNP békéscsabai frakciója. A jövő év költségvetése kapcsán Hanó Miklós alpolgármester és Opauszki Zoltán tanácsnok is megjegyezte, hogy sok a bizonytalan tényező, ezért egyelőre nem lehet pontosan számolni.

A jövő évi költségvetés megvitatása volt az első, nagyobb lélegzetvételű feladat az év utolsó közgyűlésén. Nehéz tervezni, hiszen több olyan tényező is van, amelynek a várható összegét nem tudja előre a város. Hanó Miklós alpolgármester négy kritikus pontot emelt ki a Fidesz pénteki sajtótájékoztatóján.

– Alapvetően nem tudjuk, hogy az adóbevételek hogyan alakulnak, nem tudjuk, hogy az állam mekkora kompenzációt ad az önkormányzatoknak. Utóbbi kapcsán megszületett a bejelentés arról, hogy a kormány segít a megnövekedett energia és egyéb költségek végett, hiszen ezek jelentős terhet jelentenek az önkormányzatnak. Közel 1,7 milliárd forint többletet tesz ki csak az energiaköltség – összegzett az alpolgármester.

Az adóbevételek és az állami kompenzáció mértéke mellett további bizonytalanságra ad okot az energiaárak változása és az infláció – tette hozzá. Hanó Miklós emellett beszélt arról is, hogy több módosítás történt a költség-takarékosságának növelése érdekében. Példaként említette, hogy a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. munkatársai levágják és begyűjtik a veszélyt jelentő száraz ágakat, így azok önköltséges áron a város rendelkezésére állnak és jelentősen csökkentik az önkormányzat kiadásait.

A tájékoztatón Opauszki Zoltán tanácsnok ismertette, hogy a közgyűlés zárt ülésen döntött a városi kitüntetésekről. Békéscsaba önkormányzata 2023-ban a „Békéscsabáért” kitüntetést Prof. Dr. Várkonyi Tibor egyetemi docens, osztályvezető főorvos részére adományozza. A „Békéscsabai életműdíj” adományozásáról is döntöttek, melyet Jancsik Ferenc színművésznek és Dr. Papp István nyugalmazott tanárnak, közművelődési szakembernek ítéltek oda.

A képviselő ezt követően azokról a prioritásokról beszélt, amelyeket a következő évre tekintettel fogalmaztak meg. Mint mondta, a legfontosabb célkitűzés a kötelező feladatok folyamatos működőképességének a biztosítása.

– Meghatároztuk a keretszámot valamennyi intézmény, illetve cég számára, hogy az adott hónapban mennyi energiát használhat. Ennek a monitorozása is fontos lesz, hogy a folyamatokat követni tudjuk és ragálhassunk rájuk – ismertette.

Hozzátette: az is fontos feladat, hogy a város több, nagyobb beruházása, köztük a piac, a bábszínház vagy a CsabaPark fejlesztése befejeződjön, a fenntartásukat pedig költséghatékonyan tudják biztosítani. 

– Annak ellenére, hogy számos intézmény időszakos bezárására készül az önkormányzat, a városvezetés deklarált célja, hogy az önkormányzati cégek és intézmények körében a munkahelyeket megtartsuk – szögezte le a képviselő.

További programok »

Önkormányzati hírek

Békéscsaba hazavár! – ismét lehet pályázni

Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot hirdet a felsőfokú tanulmányokat folytatók támogatására a „Békéscsaba hazavár!” felsőoktatási hallgatói ösztöndíj elnyerésére, valamint a diplomás pályakezdők támogatására a „Békéscsaba hazavár!” életkezdési támogatás elnyerésére.
2023. december 6. 10:13
FEL