Békéscsabai közgyűlés – A Fidesz-frakció is értékelt

2022. április 29. 13:41 | Szabó Judit

A csütörtöki közgyűlésen hozott döntésekről sajtótájékoztatón számolt be a Fidesz-frakció képviseletében Hanó Miklós alpolgármester és Opauszki Zoltán önkormányzati képviselő.

Hanó Miklós kiemelte, hogy egyhangúan elfogadták a 2021. évi zárszámadást. Mint mondta, az előző év nehézségei ellenére a város jól működött és teljesített múlt évben is. 

Mint elhangzott, a tavalyi költségvetési rendeletben megfogalmazott prioritások mentén haladt a város, és az ott lefektetett elvek teljes mértékben érvényesültek. Megvalósult a biztonságos és takarékos gazdálkodás elve, jól alkalmazkodtak a veszélyhelyzet körülményeihez, és megvalósult a fejlesztések priroritásának az érvényesítése is.

Opauszki Zoltán hozzátette, hogy az egyensúly fenntartásához  hozzájárult az is, hogy a kormány, két tételben, mintegy 2 milliárd forint működési célú többlettámogatást nyújtott az önkormányzat számára.

– Az eredményes gazdálkodás és a hosszú távú hatások szempontjából azonban talán még ennél is fontosabb volt az, hogy a helyi gazdaság jól működik. Ez abban is tetten érhető, hogy az önkormányzat adóbevételei jelentősen túlteljesültek. A helyi iparűzési adó tekintetében az év közben módosított előirányzat 3,18 milliárd forint volt, ehhez képest 3,5 milliárd iparűzési adóbevétel jött be. Ugyancsak kedvező, hogy a vagyoni bevételek szintjén összességében 614 millió forint bevételt tudtunk realizálni. Mivel a költségvetésünk egyensúlyban volt, ezen pluszbevételek jelentős részét felhalmozási céltartalékba tudtuk helyezni – fogalmazott Opauszki Zoltán, hozzátéve, hogy tavaly fejlesztési hitel felvételére sem volt szükség.

A Fidesz frakció szerint az idei év a biztonságos, takarékos gazdálkodás, a fejlesztések, a fejlődés éve lesz.

Beszéltek arról, hogy a Munkácsy Mihály múzeum homlokzatának és az épület környezetének rendbetétele érdekében 250 millió forintos többlettámogatási igénnyel fordult a kormányhoz a város, ennek a döntéshozatala előkészítés alatt van.

Szintén fontosnak nevezték, hogy a repülőtér mintegy 30 milliárdos fejlesztését illetően egyelőre tervezésére és az engedélyek beszerzésére választottak kivitelezőket. Amint a támogatói döntés megszületik, megkötheti a város a szerződést, és kezdődhet a munka.

Tájékoztatttak továbbá arról, hogy döntöttek a Kórház utcai stadion teljeskörű befejezését célző fejlesztésről is, ahol a kivitelezőt választották ki. Ez egy 7,5 milliárdos beruházás lesz, amikor a kormány biztosítja a fejlesztési forrást, ez a beruházás is elindulhat.

Opauszki Zoltán kiemelte, hogy a bányatavak és környezete hasznosítása feltárását célzó tanulmányok készítésének tárgyában is döntést hoztak. – Készült egy jogi dokumentum a tulajdoni szerkezet feltérképezéséről. Az önkormányzat kérésére készül egy hidrologóia tanulmány a vízügyi, környezeti viszonyokról. Ezt követően lesz majd egy ötletpályázat, ahol bárki ötleteket adhat be. Ezekből kiindulva, ezek feldolgozásával megrendel majd az önkormányzat egy részletes megvalósíthatósági tanulmányt a hasznosítást illetően. Ennek a határideje 2023 március vége - közölte a képviselő.

A sajtótájékoztatón elhangzott továbbá, hogy egyes területeken, dr. Ferenczi Attila halála miatt személyi változások történtek, erről is döntött a képvisel-testület.

További programok »

FEL