Fenntartható közlekedés két keréken

2017. szeptember 22. 10:09 | Zsíros András

Napokon belül megkezdődik három új kerékpárút-építési beruházás Békéscsabán, amelyet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program segítségével valósít meg a város.

A „Fenntartható városi közlekedésfejlesztés megvalósítása Békéscsabán a Körte sor – Gyulai úti, a Berényi úti és a Pataky László – Franklin utcai kerékpárforgalmi létesítmény létrehozásával” elnevezésű – TOP- 6.4.1-15- BC1-2016-00001 azonosítószámú – kerékpárút-építési program részleteiről dr. Ferenczi Attila tanácsnok, dr. Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. cégvezetője és Csernus István a kft. műszaki munkatársa beszélt a városháza dísztermében, szeptember 21-én. Dr. Ferenczi Attila önkormányzati tanácsnok elmondta, Békéscsaba Európa egyik „legkerékpárosabb” városa, a közlekedők 24 százaléka használja ezt a formát, nemcsak sportolásként vagy szabadidős tevékenységként, hanem munkába járáshoz is – emelte ki. Fontosnak nevezte emellett a környezetterhelés csökkentését, valamint a biztonságot is. Ez utóbbi szempont különösen fontos volt a Berényi úton létesítendő kerékpárút esetében a Szarvasi út és a Széna utca között, ahol jelenleg csak az útburkolat két szélén kijelölt kerékpársávon lehetséges a közlekedés. Ez pedig a számottevő tehergépkocsi- és buszforgalom miatt nem biztonságos – hangsúlyozta.

Új kerékpárút létesül ezen kívül a Körte soron és a Gyulai úton is, amelyek a meglévő hálózathoz csatlakozva biztosítják a kapcsolatot a lakóhely és a munkahely közötti ingázáshoz, valamint elérhetővé teszik a rekreációs célú városi területeket. Jaminát köti össze továbbá a városközponttal a Pataky László utcán épülő kerékpárút, illetve a Franklin utcán kialakítandó kerékpársáv.

A beruházások fő célja, hogy a város közlekedése fenntarthatóvá váljon – ismertette a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. műszaki munkatársa, Csernus István. Ez egyrészt a motorizált, egyéni utazással szemben a közösségi közlekedést, illetve a kerékpározást vagy a gyalogos forgalmat részesíti előnyben. Ezt pedig reményeik szerint a fejlesztések tovább erősítik.

A beruházás a tervek szerint egy év múlva fejeződik be, és legkésőbb 2018. szeptember 30-án birtokba vehetik a biciklisek az összesen több mint négy kilométer hosszúságú új utakat. A fejlesztés 813 millió forintból valósul meg, amelyet teljes egészében uniós forrás fedez, az önkormányzatnak nem kell önerőt biztosítani hozzá.

 

 

 

 

 

 

 

További programok »

FEL