Felszívta magát a békéscsabai turizmus

2021. július 26. 13:53 | Erdei-Kovács Zsolt

A nyári időszak folyamatosan erősödő, néhol a 2019-es eredményeket meghaladó vendégforgalmat produkál. Van olyan békéscsabai szálloda, ami immár teljes kihasználtsággal üzemel, általánosnak azonban az 50-60 százalékos arány tekinthető.

Mint Kotroczó Henrietta, a békéscsabai Tourinform Iroda vezetője elmondta, a világjárvány következtében a csabai turisztikai szolgáltatók is jelentős veszteséget könyvelhettek el.

– A megyeszékhely kereskedelmi szálláshelyein 2019-hez képest tavaly mintegy 40 %-os visszaesést okozott a szállodák vendégforgalmában a turisták elmaradása. A jelen időszakra vonatkoztatható előrejelzések beigazolódni látszanak, mely szerint a 2021-es év nyara igen erős lesz – tette hozzá a szakember.

Mint mondta, onnantól számítva, hogy a korlátozásokat feloldották, megnyithattak a szálláshelyek és beköszöntött az iskolai szünet, napról-napra egyre több vendég érkezik a városba.

– Az iroda vetületében elmondható, hogy júliusra immár sikerült elérni a tavalyelőtti forgalmat. A Szent István téren található csabai Tourinformban jelenleg is igen élénk a vendégforgalom, ami napi átlag 40-45 érdeklődőt jelent. A turisták a turisztikai információkon, ingyenes tájékoztató kiadványokon kívül előszeretettel veszik igénybe a kerékpárkölcsönző szolgáltatást és ajándéktárgyakat is vásárolnak – fogalmazott az iroda vezetője. Hozzátette, hogy a helyiek körében pedig igen népszerű a környékbeli szabadtéri színházi programokra a jegyvásárlás (Szarvas, Gyula, Szeged).

A csabai turisztikai szolgáltatók és az iroda munkatársai is bizakodóak, mivel igen jól alakul a nyári turisztikai szezon forgalma. Mindenképpen erős belföldi turizmusra számítanak, a vendégforgalom nagysága – várakozásaik szerint – eléri, több helyen pedig meg is haladja a pandémiát megelőző időszak adatait, közölte kérdésünkre Kotroczó Henrietta. A békéscsabai magánszálláshelyek száma, ezzel együtt a szobák és ágyak száma (férőhelyszám) is évről-évre növekszik. A tendencián a koronavírus járvány sem változtatott, folyamatos volt a csabai magánszálláshely kínálat bővülése, még 2020-ban is.

A korlátozások az ilyen típusú szálláshelyeket kevésbé viselték meg, mint a kereskedelmi szálláshelyeket, olyannyira, hogy ebben a szegmensben a pandémia előtti időszakhoz képest szinte mindenhol ugyanakkora volt, vagy növekedett a tavalyi évben is a vendégforgalom.  

Ottjártunkkor éppen egy dunántúli család érdeklődött az irodában, Ferenczik József és felesége, valamint két gyermekük Vértesboglárról érkezett a szomszédos Gyulára, de a megyeszékhelyre is ellátogattak. Mint az édesapa fogalmazott, sokat hallottak már a városról, ami nagyon tetszik nekik. Sok a zöld felület és sok víz van, ami igazán jó hangulatot biztosít. A programjukról szólva elmondta, az biztos, hogy sétálnak egy nagyot, szeretnének mindent alaposan megnézni, s közben kellemesen kikapcsolódni.

– A hosszúra nyúlt pandémiás időszakban különösen nagy várakozás fogalmazódott meg mind a szolgáltatók, mind pedig az utazni vágyók részéről – mondta el kérdésünkre Opauszki Zoltán, a békéscsabai közgyűlés turizmusért felelős tanácsnoka. Hozzátette: a meghatározó tapasztalat az, hogy jelentős látogatottság mutatkozik meg a különféle rendezvényeken, a szálláshelyek kifejezetten jó kihasználtsággal működnek és a vendéglők is kimondottan sok vendéget fogadnak.

– Békéscsabán számos olyan beruházás, fejlesztés zajlik, vagy éppen fejeződött be, ami célirányosan a helyi turizmus fejlődését, erősítését szolgálja. A turisztikai érintettségű beruházások tekintetében több évre szükséges előre tekinteni, a piacra való bevezetésüket pedig kellő hatékonysággal szükséges megtenni – fejezte ki az általános szándékokat a tanácsnok. Ismertette, hogy a Munkácsy Mihály Múzeum és az intézmény kínálata teljes egészében megújult, több év várakozás után készült el például az új Munkácsy-tárlat, van már olyan attrakció, ami kiajánlható.

A Wenckheim-kerékpárút kivitelezése folyamatban van, ennek befejezése 2022. áprilisának tájékára várható. A Csabagyöngye Kulturális Központ szomszédságában zajlik a Napsugár Bábszínház új épületének kialakítása, vagyis a Beliczay-kúria teljeskörű felújítása, aminek az elkészülte 2022. kora őszére valószínű. Hamarost elkezdődik a Munkácsy Emlékház új állandó kiállításának a megvalósítása, ennek a befejezése 2022. februárjára, Munkácsy Mihály születésének évfordulójára tervezett. A Csabapark utolsó fejlesztési fázisa egy éven belül elindulhat, amely során aktív turisztikai fejlesztések fognak megvalósulni a tó és a domb környezetében.

A Munkácsy Hotel egyik recepciós munkatársa arról számolt be, hogy hamarosan elérik a teljes, vagyis 100 százalékos szálláshely kapacitás kihasználtságot.

Pauló Vivien szerint valóban visszatért az élet Békéscsabára és visszatértek a turisták is. Azt is elmondta, hogy ők kifejezetten szerencsés helyzetben vannak, mert sok esetben az üzleti célú utazók választják a hotelt, azonban egyre több nyaralni, kikapcsolódni vágyó vendégük is van. A következő napokban már a foglalások alapján elérik a 100 százalékos kihasználtsági arányt. Ismertetése szerint nem csupán a belföldi, hanem immár a külföldi, sőt a Romániából érkezett vendégek is visszatértek hozzájuk.

Kérdésünkre azt is kifejtette, hogy a hozzájuk érkezettek leginkább a város legismertebb kiállítóhelyét, a Munkácsy múzeumot keresik fel, de nagy érdeklődést mutatnak az Árpád fürdő, a Gabonamúzeum és természetesen a csabai kolbász iránt is.

Galéria

 

További programok »

FEL