Újraindul a turizmus Békéscsabán is

2020. május 31. 15:06 | Papp Ádám Sándor

A koronavírus-járvány miatt fokozatosan bevezetett, a turizmus területét érintő enyhítésekkel egyértelművé vált, hogy újra elindulhat a belföldi turizmus. Békéscsabán lépésről-lépésre tér vissza az élet a normális kerékvágásba.

A helyi Tourinform iroda május 29-étől újranyitott, így péntektől ismét fogadja a vendégeket a Szent István téri irodában. Kotroczó Henrietta irodavezető a behir.hu kérdésére elárulta: több felmérés is azt mutatja, hogy idén a magyarok a belföldi utakat választják a külföldiekkel szemben.

– A vírushelyzet miatt sokak arra kényszerültek, hogy felhasználják éves szabadságuk nagy részét. Ezért az várható, hogy a magyarok a külföldi, egyhetes, több napos túrák helyett idén a belföldi nyaralást választják. Ezt is úgy, hogy több alkalommal, 2-3-4 napra jelölnek ki egy magyarországi turisztikai desztinációt és ott töltik pihenőjüket. Ez számunkra jó hír, hiszen ténylegesen újraindulhat a turizmus az országban és abban bízunk, hogy Békéscsabára is sokan érkeznek idén. Ennek az előszele a pünkösdi hétvége, szemmel láthatóan telítődnek a megyeszékhely szálláshelyei – fogalmazott az irodavezető.

Opauszki Zoltán, Békéscsaba környezetvédelmi és turisztikai ügyekért felelős tanácsnoka elmondta, hogy a kormány is biztosított forrást a szolgáltatók számára azért, hogy újfent beindíthassák forgalmukat.

– Az elmúlt héten jelent meg a Magyar Turisztikai Ügynökség pályázata, amely a szálláshelyek fejlesztését célozza. Békéscsabán azt látjuk, hogy van lehetőség nyertes pályázatokra, hiszen a nyolcnál több szobával nem rendelkező szálláshelyek esetében van elérhető forrás. Ezáltal szobánként maximum egymillió forint fejlesztési forrást fordíthatnak a következő hónapokban a beruházásra. Ez üdvözlendő, hiszen a megyeszékhelyen számos olyan apartman, apartmanház van, amely ebbe a kategóriába esik és ez a forrás lehetővé teszi, hogy minőség emelés történjen, amely a jövőre nézve az elérhető bevétel nagyságát is érdemben tudja majd befolyásolni – emelte ki Opauszki Zoltán.

A tanácsnok arról is beszélt, hogy igyekszenek minél több embert megszólítani a különböző csatornákon keresztül, többek között a közösségi média felületein, így invitálva őket Békéscsabára. Hozzátette: jelenleg is számos olyan fejlesztés van folyamatban a megyeszékhelyen, amely a település turisztikai vonzerejét hivatott magasabb szintre emelni.

 

Szálláshelyek

Békéscsaba összes szálláshelye megnyitott, avagy a napokban készül nyitni.

A Békéscsabai Turisztikai Egyesület tagságából a Munkácsy Hotel továbbra is fogadja a szállóvendégeket. Az étteremben illetve a teraszon is zajlik az étkeztetés.  A'la Carte-os étlapjuk egyelőre még nem elérhető így a vendégek a heti menü kínálatból választhatnak.
Az étterem nyitva tartása ideiglenes: a hét minden napján 11:30-tól 19:00-ig.
A wellness részleg bizonytalan ideig még zárva tart. (Tel: 66/ 322 376)

Az Arcanum Hotelben egyelőre reggelis ellátással történő foglalásra van lehetőség, a wellness részleg a továbbiakban is zárva tart. A’la carte és büféasztalos étkezést nincs. Foglalás esetén online bejelentőlap kitöltése lesz kötelező (érkezésük előtt egy nappal kapják majd meg), ezzel minimalizálják az érkezésnél a recepción töltött időt. A fitness terem továbbra is használható, illetve a kerékpárok is ingyenesen használhatóak. A nem szállóvendégek részére még nem elérhetőek az éttermi szolgáltatások. (Tel: 66/ 740 740)

Fenyves Wellness Hotel 2020. június 12-től fogad újra vendégeket.  Jelenleg nem látják, hogy a beltéri wellness szolgáltatásokat mikor lehet megnyitni, mivel a mostani szabályozás erre nem ad lehetőséget. Az étterem egyelőre csak szombati és vasárnapi napokon üzemel, valószínűleg itt is június 12-től térhetnek vissza a korábbi nyitva tartáshoz. (Tel: 66/ 456 126)

A nemrégiben megszépült, felújított belvárosi szálláshely a Szlovák Panzió is várja a vendégeket, a korábbi feltételek mellett és a már jól megszokott szolgáltatásokkal! Kérésre reggelit tudnak biztosítani, azonban az ebéd és vacsora lehetőség továbbra is szünetel. (Tel: 66/ 321 771)

A város főterén működő Fiume Hotel a válság alatt is zavartalanul üzemelt, betartva minden szükséges óvintézkedést. A hotel étterme is zavartalanul működik, jó idő esetén lehetőség van a teraszon is elfogyasztani a választott ételt. (Tel: 66/ 443 243)

Zöld övezetben, családias körülmények között várja vendégeit a Mester Klub Panzió, mely kitűnő szálláshely lehet a sportolni szeretők részére. A helyszínen fallabda, asztalitenisz és konditerem is az érdeklődők rendelkezésére áll. (Tel: 66/ 459 459)

A magánszálláshelyek közül a Békéscsaba és Gyula között a Fehér-Körös ágában, az Élővíz-csatorna partján található Pósteleki Vendégház (Tel: 06- 30/600 3544), a belvároshoz közeli lakótelep elején működő Abigél Vendégház (Tel: 06-30/819 1973) valamint a városközponttól távolabb eső Meteor Vendégház (Tel: 06-30/ 958 6499) szintén szeretettel várja a pihenni vágyó vendégeket.

Arcanum Hotel. Fotó: visitbekescsaba.com

Arcanum Hotel. Fotó: visitbekescsaba.com
 
Vendéglátás

A városban található vendéglátóhelyek jelentős része megnyitott.

Az „Év vidéki Étterme” cím büszke tulajdonosa a Hargita Kisvendéglő, amely a város szélén, a jaminai kertvárosban található és hagyományos erdélyi ételekkel és a legendás székely vendégszeretettel várja a székely ételkülönlegességek iránt érdeklődőket. (Tel: 66/ 435 419)

A TOP 100 magyarországi étterem közé beválasztott, megújult Veszely Csárda különleges természeti környezetben, Békéscsaba és Gyula között a 44-es főút mentén várja a vendégeket.  A Csárdában a klasszikus csárdaételeket és a mai kor gasztronómiai értékeit egyaránt felvonultatva állították össze a kínálatot. A reggeli órákban a Csárda parkoló felőli oldalában hagyományos házias lángossal várják a vendégeket. (Tel: 06-20/ 599 3200)

A Pósteleki parkerdő szélén található Mókus Csárda, gyönyörű ősfás környezetben fogadja vendégeit. A konyha hagyományos házias ízekkel, a viharsarki tájegységre jellemző, tájjellegű ételekkel várja a gasztronómia szerelmeseit. (Tel: 66/ 446 447)

CsabaPark Éttermében helyi alapanyagokból készült friss ételek várják a kilátogató vendégeket. A finom ízeket az étteremhez tartozó nyugodt környezetben kialakított, modern bútorzattal berendezett teraszon is lehetőség van elfogyasztani. (Tel: 06-20/ 220 4202)

Az Evangélikus Nagytemplom háta mögött található Szlovák Étterem június 2-án újra nyit! Kínálatukban a szlovák és magyar gasztronómia remekei egyaránt megtalálhatóak. (Tel: 66/ 458 275)

Pajta Street Foodnál egyedi környezetben, isteni kézműves hamburgerekkel várják a vendégeket. (Tel: 06- 70/ 648 4444)

Békéscsaba központjában található a város egyik nevezetes kultuszhelye, a Kupak Kézműves Sörház. A térségben egyedülálló, fővárosi beerpub-okat is megszégyenítő választékkal rendelkező kézműves söröző évek óta a helyi fiatalok kedvenc találkapontja. Kivételes atmoszférájú hely, egyszerre retro, eklektikus, romkocsma jellegű, de mégis ízig-vérig csabai. A sörkedvelők a kisüzemi sörök hatalmas választékából válogathatnak; különleges, kis szériás alkotásokból éppúgy, mint országosan ismert és elismert, díjnyertes nedűkből. A csapolt sör választék is folyamatosan változik, mindig más-más ital kerül csapra, a vendégek legnagyobb örömére.  (Tel: 06-20/ 552 4641)

Különleges hangulatot áraszt a Turisztikai Főpályaudvaron elhelyezett vonatban kialakított Peron presszó,  iszogatás közben a régi vasutas emlékek, a boldog időket idéző, kultikus használati tárgyak, magazinok között valódi időutazásban lehet részünk. Aki Békéscsabán jár, és egyedi látnivalóra vágyik, annak mindenképpen érdemes ide ellátogatnia, nem fog csalódni. (Tel: 06-30/ 205 9470)

Veszely Csárda. Fotó: visitbekescsaba.com

Veszely Csárda. Fotó: visitbekescsaba.com
 
Fürdő
  1. június 11-től újra nyit az Árpád Gyógy-és Strandfürdő!

A Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása szerint a veszélyhelyzet időtartama alatt a termálvizes medencék, a szauna és a beltéri medence kivételével az 50 méteres medence, az élménymedence, gyermekmedence áll majd a fürdőzők rendelkezésére.

A hatályos szabályozások alapján a fürdő korlátozott létszámban vehető igénybe, a létesítmény területén ugyanabban az időben maximum 560 vendég tartózkodhat.

A fürdőbe lépésre a Felső-Körös sor felőli bejáraton lesz lehetőség. (Tel: 66/549-800)

Jegyárak: ITT

Árpád fürdő. Fotó: visitbekescsaba.com

Árpád fürdő. Fotó: visitbekescsaba.com

 

Kiállítóhelyek

Munkácsy Mihály Múzeum látványos szabadtéri kiállítással emlékezik a trianoni békeszerződés aláírásának centenáriumára. A kiállítás június 4-től tekinthető meg a múzeumot körülvevő kerítés Széchenyi utcai – Derkovits sori utcafronti szakaszán, továbbá a Trianon téren. (Tel: 66/ 323 377)

A Csabai Tanya és Gabonatermesztés-történeti Kiállítóhely, azaz a Gabonamúzeum is várja a látogatókat! Békéscsaba „mini skanzenének” már hagyományosnak számító látnivalója a XIX. század második feléből a Csabai tanya, Mágori szín kiállításai, Mladonyiczki Béla Mag című szoborkompozícióján kívül egy nagyszerű újdonság is várja ezután az érdeklődőket. A Gabonamúzeum egyik nevezetessége, a híres Csókási vagy más néven Kiss-féle szélmalom ugyanis felújításon esett át a múlt év során. (Tel: 66/ 441 026)

Nyitva tartás:  május 15-től vasárnap és hétfő kivételével naponta 9-17 óráig.

Fotó: visitbekescsaba.com

Fotó: visitbekescsaba.com

 

Fakultatív programlehetőségek

CsabaPark a Csabai kolbász készítésének hagyományait őrző, ápoló és bemutató gasztroturisztikai rendezvényközpont, mely jelenleg Étteremmel, Kolbászudvarral, Óriások Konyhája tematikus játszóparkkal, állatsimogatóval, fitnessparkkal, tanösvényekkel, futópályával várja az ide látogatókat. Csoportok számára a helyszínen bérelhető a Kolbusz, elektromos kisvonat. (Tel:  06-20/220 4202)

Csabai Rendezvénypajta görkori pályával, görhokival, tenisszel, lábtenisszel, strandröplabda pályával várja vendégeit a hét minden napján 11:00-20:00 között! A pályák előre bérelhetőek a Facebook oldalaikon feltüntetett linken keresztül. A gyermekek által nagyon kedvelt trambulin is újra használható! (Tel: 06-30/332 6980)

A Frankó család tulajdonában lévő Frankó tanya és Haluskaház az elmúlt években megújult, ezzel párhuzamosan turisták fogadására is alkalmassá vált. A tulajdonosok célja, hogy mindenki számára elérhető és megérthető módon mutassák be a korabeli tanyasi életet. A katolikus szlovák család a gasztronómiát hívta ehhez segítségül és a tanyabemutatás középpontjába a szlovák nemzeti ételt, a haluskakészítést állították.
Alkalmanként, pénteki napokon haluskanap várja az érdeklődőket, melyre interneten, vagy telefonon lehet jelentkezni. Maximálisan 30-35 vendéget tudnak fogadni. A vendégek végignézhetik a haluska elkészítését, vagy megismerkedhetnek a tanyával. A falusi vendégasztal minden feltétele biztosított. (Telefonos bejelentkezés: 06-30/ 953 5900)

Kellemes kikapcsolódás ebben a csodaszép kora nyári időben a Békéscsabától 8 km-re található Pósteleki Szabadidő Központ meglátogatása.  A parkerdő, a Wenckheim kastélyrom, az állatsimogató és az őzikék, valamint az újra nyitva tartó Mókus Csárda finom ételei mind-mind tartalmas programlehetőséget kínálnak. (Tel: 66/ 446 447)

Június 01-től újra nyit a Kalitka szabadulószoba! Az eredeti, Trónok Harca környezet mellett új játék, a nyomozós borkóstoló is várja az érdeklődőket! (Tel.: 20/240 0730)

Pegazus Lovasiskola (Tel: 06-30/228 5222), a Nimród Lovasegyesület (Tel: 06-20/216 0217) és a Remonda Szabadidős, Lovas és Sportegyesület (06-20/357 8055) változatlan feltételekkel, a szabályok betartásával, előre egyeztetett időpontban várja a gyermek és felnőtt lovasokat.

Május 29-étől a Remonda tanyán megnyitja kapuit a Happy Jumping légvár és szabadidőpark, ahol légvárak, óriás csúszda és mobil játszóház várja a gyerekeket. (06-20/357 8055)

A borok szerelmeseinek a pihenés alatt sem kell nélkülözniük a finom italokat! A Borháló BORkereskedésben megtalálják hazánk számos ismert és úttörő borászának borait. Finom borok széles választéka mellett az üzletben rendszeresen szerveznek borkóstolókat is! (Tel: 06-20/953 8808)

Aki a csabai kolbász (Knyihár Mihály, Tel: 06-20/976 8434 és Vantara László, Tel: 06-30/853 3157 kolbászkészítők) mellett más "emléket" is hazavinne magával, egyedi, máz alatti kézi festéssel díszített, háztartásban használható kerámia tárgyak közül válogathat. A Klára Kerámia vidéki stílusú gyönyörű portékái a www.klarakeramia.hu webáruházban rendelhetők meg és a BORHÁLÓ szaküzletben személyesen átvehetők. Ha szerencséjük van, egy előre meghirdetett időpontban megrendezett műhelylátogatáson is részt vehetnek Klára birodalmában! (Tel: 06-70/367 5029)

Ha nagyobb csoport érkezik a városba, igény esetén DOTTO vonat is azonnal rendelkezésre áll. (Tel: 66/442-089)

Megváltozott életünkben reneszánszát éli a kerékpározás. Békéscsabán és környékén számos kerékpárút épült, melyeken végigtekerve kellemes túrákat tehetünk a városban és a környező települések felé. Kerékpárkölcsönzési lehetőség várja az érdeklődőket a Körösök Völgye Natúrpark Egyesületnél (Tel: 66/ 445 885) és a Tourinform irodában is! (Tel: 66/ 441 261)

Póstelek. Fotó: visitbekescsaba.com

Póstelek. Fotó: visitbekescsaba.com

 

Forrás: behir.hu / visitbekescsaba.com

További programok »

FEL