Kalandok két keréken

2022. április 30. 09:27 | Erdei-Kovács Zsolt

A Kalandok két keréken címet viseli az a bringás füzet, ami egyrészt hiánypótló kiadványként, másrészt pedig egy átfogó turisztikai koncepció részeként, kvázi elemeként jellemezhető. A Békéscsabai Turisztikai Egyesület gondozásában megjelent anyagot Opauszki Zoltán és Kotroczó Henrietta mutatta be a pósteleki biciklis pihenőpontnál szervezett sajtótájékoztatón.

Az egyesület elnöke és a csabai Tourinform iroda vezetője más jó hírt is hozott, de ne szaladjunk, illetve ne guruljunk ennyire előre, érdemes szépen sorban haladni. A kiadvánnyal összefüggésben tudható, hogy 7 útvonalat mutat be, amelyek között a Wenckheim turista- és kerékpárút (30 km), a csabai körtúra (28 km), a Gyula-Városerdő túra (26 km), valamint a szabadkígyósi kastély- és pusztatúra (15+5 km) is megtalálható. Mint Kotroczó Henrietta megfogalmazta, évek óta azt mutatja a tapasztalat, hogy az irodába betérő érdeklődők többsége a kerékpáros útvonalakra kérdez rá, valamint a kerékpárkölcsönző szolgáltatásuk is egyre népszerűbb.

Adott volt tehát a feladat, hogy olyan minőségi anyag születhessen, ami túrázási tippeket ad a bicikliseknek. A tematika alapja az volt, hogy az ide érkező vendégek számára vázoljanak fel lehetséges útvonalakat, azonban a helyi bringások is nyugodt szívvel kézbe vehetik, hiszen ők is találhatnak maguknak érdekességeket. A történelmi kincsek, úgymint a Wenckheim-kerékpárút mentén található látványosságok, valamint a természeti értékek egyedi szemszögű bemutatása az itt élőknek is szolgálhat újdonságokkal. A kiadványhoz a csabai Tourinform irodában lehet hozzáférni, akár hétvégén is, de hétköznapokon is 8 és 16 óra között bármikor.

Hiánypótló kiadvány - Fotó: behir.hu/E.K.Zs.

 

– A Békéscsabai Turisztikai Egyesület folyamatosan keresi a lehetőségét annak, hogy olyan pályázati forrásokat tudjon találni, amelyekből a tevékenységét erősítheti – ezt már Opauszki Zoltán mondta, hozzátéve, hogy van ugyan a városi önkormányzat és a szervezetük között egy megállapodás, ami alapján például az iroda működtetését is ellátják, azonban az ehhez társított támogatás nem elegendő a marketingtevékenység maradéktalan ellátásához. Ebben nagyon jól teljesítenek és jelen esetben, a kiadvány megvalósítása esetében is arról van szó, hogy a városi civil alap 2021-es kiírásában tudtak sikerrel pályázni – ismertette.

Magyar viszonylatban Békéscsaba a legjobbak között van, ami a kerékpáros infrastruktúra fejlesztését illeti – fogalmazott, kiegészítve: minden szempontból jó a városi, illetve városhoz kapcsolt kerékpárút-hálózat és ma már ott tart a megyeszékhely, hogy turisztikai szempontból is versenyképessé vált. Mint hangsúlyozta, egyre élénkebb az érdeklődés Békéscsaba kerékpáros szolgáltatásai iránt. Példaként hozta, hogy a Wenckheim turista- és kerékpárút rendkívül népszerű pontokat köt össze és különösen jó hír, hogy néhány héten belül teljesen elkészül. A szabadkígyósi kastély megnyitása máris érezhető ezen a területen, de érdemes Pósteleket, valamint Gerlát is megemlíteni, mert ezek is rendkívül népszerűek.

Kitért arra is, hogy a bányatavak környezete is jellemzően jó turisztikai célpont lehet, erről legutóbbi ülésén a közgyűlés is tárgyalt. Sok olyan összefüggés van tehát, ami ebben a vetületben fontos lehet. A héten készült el Békéscsaba új turizmusfejlesztési koncepciója, amely dokumentum immár jóval nagyobb hangsúlyt fektet az aktív kerékpáros turizmusra, mint a gasztronómiára. Utóbbi továbbra is lényeges, azonban az igényeket és lehetőségeket beolvasztva érdemes áthelyezni a súlypontokat. A következő európai uniós ciklusra szóló dokumentumban markánsan megjelennek az aktuálisan tetten érhető folyamatok – összegzett.

A pósteleki pihenőponton tartott sajtótájékoztatón a Három Város Kerékpáros Fesztivál is szóba került - Fotó: behir.hu/E.K.Zs.

 

Mint kifejtette, az az egyik lényegi cél, hogy a bringás turizmus egyértelmű és alapvető legyen Békéscsaba vetületében, vagyis például egy budapesti családnak a kerékpározás jusson eszébe a városról.

Plusz egy jó hír, már ami a kerékpározást illeti: június 3-5-én rendezik meg a Három Város Kerékpáros Fesztivált. Opauszki Zoltán azt fejezte ki, hogy az utóbbi időszakban merült fel a gondolata annak, hogy ha már ilyen remek bringautak vannak és ennyien bringáznak, akkor miért nem szerveznek egy igazán nagy kerékpáros rendezvényt. Az egyeztetések, előkészületek megtörténtek, az érintett városok, Békés, Gyula és Békéscsaba megállapodtak abban, hogy megrendezik ezt a nagyszabású eseményt. Konkrétumok, további részletek a közeljövőben várhatók, addig is legyen elég annyi, hogy a fesztivál a pünkösdi hétvégére esik.

További programok »

FEL