Felszentelésének 30. évfordulójára megújult a Jézus Szíve templom főbejárata

2023. november 19. 13:33 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Idén, ha lehet még különlegesebb volt a Szent Erzsébeti napi búcsú a jaminai Jézus Szíve római katolikus templomban, hiszen harminc éve, hogy felszentelték a városrész lakóinak összefogásából született építményt. Emellett, elsősorban a hívek adományaiból és felajánlásaiból megújult az épület kapuja, amely Mladonyiczky Béla, békéscsabai szobrász alkotása.

Az adománygyűjtés ötlete még nyáron született meg adománygyűjtés főszervezőjének fejében, aki az unokája elsőáldozásán látta, hogy a jaminai római katolikus templom főbejárata felújításra szorul.

– Mladonyiczky Béla annak idején rajz és művészettörténet tanárom volt. Tudom, hogy rengeteg munka van az ajtó megtervezése és kivitelezése mögött. Az ajtó hivatalos neve “A rózsafüzér titkai”, és Bielek Gábor atyával abból az imádságcsomagból összegezték a lényeget annak idején, így tervezte meg egykori tanárom ezt a főbejáratot. Ez a templom Jamina ékköve, bent is nagyon szép, a belső állapotával nincs is gond. Egyedül talán az ajtó nem volt megfelelően kezelve, a fára oda kell figyelni, mert az még így is él. Ezért volt szívügyem ez a felújítás, és nagyon sokan segítettek, mellém álltak, külön köszönöm az egyházközség két szakemberének Kiss Ernőnek és Földi Lászlónak, akik a munkát elvégezték – emelte ki az Járvás Istvánné. Mint mondta: a gyűjtés során sok új és segítőkész embert ismert meg a jaminai közösségben, akiknek hála időben elkészült a felújítás az Erzsébet-napi búcsúra.

Nagy Ferenc alpolgármester, Járvás Istvánné és Földi László (Fotó: behir.hu)

 

A támogatók sorához csatlakozott Békéscsaba alpolgármestere, Nagy Ferenc is. 

– Bár nem vagyok katolikus, de jaminai önkormányzati képviselőként nagyon meggyőző volt a kezdeményezés, amellyel Járvás Istvánné megkeresett. Mielőtt megkötöttük a végleges megállapodást, megnéztem a Mladonyiczky Béla által készített kaput, és valóban szükséges volt a felújítása. Örömmel segítettem, ha csak anyagiakban is, de ahogy Csaba atya fogalmazott a szentmisén, elsősorban azokat illeti hála, akik kétkezi munkával felújították a kaput – hangsúlyozta az alpolgármester.

 

– Templomunk 30 évvel ezelőtt 1993 november 19-én lett felszentelve Jézus Szíve titulusra, ugyanakkor védőszentek Árpád-házi Szent Erzsébetet választották. A szentelés is éppen Erzsébet napon történt, és idén úgy hozta a naptári rend, hogy Erzsébet napja vasárnapra esett. Természetesen egyébként is lett volna vasárnapi mise, de így talán még ünnepélyesebb lett, mert az egyik apropója ennek a mai ünnepnek a Szent Erzsébeti ünnep liturgikus napja, templomunk védőszentjének az ünneplése. Emellett a 30 éves évforduló apropóul szolgált ahhoz is, hogy megújuljon a templomajtó, amely egyben egy művészeti alkotás is – mondta el Bauer Csaba plébános.

A Szent Erzsébet napi misét követően a hagyományokhoz híven a megszentelt cipókat szétosztották a hívek között, valamint a búcsún a Portéka Termelői és Kézműves Közösség tagjainak kirakodóvásárán is találhattak kedvükre valót az érdeklődők.

 

Galéria

További programok »

FEL