Isten áldását és Szent Kristóf közbenjárását kérték a járművekre és a sofőrökre

2020. július 26. 15:57 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Békéscsabán, a jaminai Jézus Szíve Római Katolikus Templom plébánosa megszentelte a járműveket és azok használóit a vasárnap délelőtti szentmisén. Szent Kristóf, az utazók védőszentjének napjához kapcsolódóan kapott áldást kerékpár, motor és személyautó is, sőt, még a Sárga Angyal, a Magyar Autóklub segélyszolgálati autója is.

Ez utóbbi nem sem véletlen, hiszem immáron hagyományosan a Magyar Autóklub Dél-Alföldi Regionális Szervezetével közösen szervezik meg a jaminai Jézus Szíve templomban a járműszentelést. Idén is sokan érkeztek járművükkel az alkalomra.

– A gyorsaság manapság már egy elvárható dolog, – bár mi veterán motorosok vagyunk, így nálunk annyira nem – de ahogy az atya fogalmazott az őrangyalunkat ne hagyjuk le, erre mi is odafigyelünk közlekedés közben. Jó érzés résztvenni ezen az alkalmon, mert itt az ember lélekben egy kicsit elgondolkodik azon, hogy a közlekedés az egy veszélyes üzem, amit mi is próbálunk azzal befolyásolni, hogy jobban odafigyelünk – mondta el Diószegi Gyula, a Békéscsabai Ipartestület Veterán Motoros Klub elnöke.

Bauer Csaba plébános Isten áldását és Szent Kristóf égi közbenjárását kérte a járművekre és használóikra, illetve az azon, vagy abban utazók számára. A szentmise résztvevői imádkoztak egymásért, minden úton levő embertársukért, valamint azokért is, akik közúti balesetben szenvedtek súlyos, maradandó sérülést, vagy veszítették életüket. 

A szentmisén a plébános úgy foglamazott, hogy a járművek segítik használójukat abban, hogy eljussanak céljukhoz, ahogy az életünk is egy folyamatos út, amelyben Isten segítségével elindulunk a végső célunk felé. Bauer Csaba azonban felhívta a hívek figyelmét: ahogy az az életünkben, úgy a közelekedésben is vannak szabályok, amelyeket be kell tartanunk, hogy meg is érkezzünk célunkhoz. Hozzátette: nagyon nagy felelőssége van a közlekedőknek, mert naponta több súlyos sérülésekkel járó vagy halálos kimenetelű baleset történik. Mint mondta: a szentek nem fognak helyettünk a fékre taposni, de nekünk adja a Teremtő Isten az értelmet, a szabadságot és a felelősséget, hogy megfelelően tudjunk dönteni.

Mai járműszentelésünk alkalmából szó volt arról, hogy ebben a felgyorsult világban a közlekedésünk is felgyorsult, de talán nem is a gyorsasággal van itt baj, hanem azzal a figyelmetlenséggel, felelőtlenséggel, amellyel sajnos nap, mint nap találkozunk. Komoly felelősségünk van a közlekedésben önmagunk és embertársaink védelmének tekintetében. Azt gondolom, hogy nagyon hangsúlyozni kell újra és újra a KRESZ-szabályok betartását, a közlekedő társakkal szembeni udvariasságot, előzékenységet, figyelmességet. Mindenképpen olyan szempontok ezek, amelyek az életünket szolgálják, életünket védik. Talán azok, akik most áldásban részesültek, talán egy kicsit megerősítik magukban a felelősségteljes hozzáállást – hangsúlyozta Bauer Csaba plébános. 

A járműszentelést követően a szentmisén megáldott Szent Kristóf-képeket is szétosztották a jelenlévők között.

 

Galéria

 

További programok »

Itthon

Szemléletformálás – játékosan oktatnak környezetvédelemre Békéscsabán

A Körösök Völgye Natúrpark Egyesület a Föld napja alkalmából egy saját készítésű társasjátékon keresztül mutatta meg a gyerekeknek a környezetvédelem rejtelmeit április 22-én. A Körösök Völgye Látogatóközpontban a diákok sokat beszélhettek tapasztalataikról, miközben játékosan új tudást is szereztek.
13:03
FEL