Félidőben – Takács Péter: A fellendülés is begyűrűzik

2017. november 11. 14:55 | Mikóczy Erika

Takács Péter, az LMP politikusa, az egyik legtapasztaltabb békéscsabai önkormányzati képviselő: 1994 óta folyamatosan a testület tagja. A Lencsési Közösségi Házat 1991 óta vezeti, elkötelezett a közművelődés iránt, de foglalkoztatják a szociális ügyek, a lakásügyek és a természet védelme is.

– Ebben a ciklusban melyek voltak a legfontosabb céljai, és ebből mit sikerült megvalósítani?

Az LMP-ben 13 + 1 pontban foglaltuk össze, hogy Békéscsaba tekintetében mit kívánunk elérni. Kilencet ezekből már be lehet karikázni, mert vagy elindult a fejlesztés, vagy folyamatban van az elindítása. Például szorgalmaztuk új ipari park létesítését, az élelmiszer-feldolgozó üzemek újraindítását. Szerepelt a programunkban a városi piac fejlesztése, az Élővíz-csatorna életre keltése, energia-takarékossági mintaprogram elindítása, a felsőoktatás megtartása Békéscsabán és a közbiztonság javítása – láthatóan ezeken a területeken is előreléphetünk. A szociális ellátás bővítése mellett fontosnak ítéltük az egészségügyi ellátás feltételrendszerének javítását. Régóta szorgalmaztuk Erzsébethelyen (Jaminában) az orvosi rendelő felújítását, amely most indul. A programjaink megvalósítása tekintetében nem állunk rosszul – nyilván ez annak is köszönhető, hogy célkitűzéseink találkoztak a közgyűlés többségének a szándékával.

Takács Péter

Gyakran fogalmaz meg javaslatokat a közgyűlésen.  

Minden költségvetéshez nyújtok be módosító javaslatot, ami elsősorban a civil és karitatív szervezetek pályázati alapjának emelésére vonatkozik. Próbálkoztam olyan keret elkülönítésével is, ami a város kezelésében levő dűlőutak mentén erdősávok telepítését jelentette volna. Kezdeményeztem az szmsz módosítását annak eléréséért, hogy a képviselőknek legyen előterjesztési joguk. Ez utóbbiak nem kaptak többséget, de nem adom fel. Vannak tetten érhető feszültségek a közgyűlésben a polgármester úr és a legnagyobb frakció együttműködését illetően, ez azonban nem akadályoz meg abban, hogy jobbító szándékú javaslataimat mindig megfogalmazzam.

– Számos fejlesztés van folyamatban, ezekről mi a véleménye?

Ki kell emelni, hogy a helyi adófizetők rendkívül tisztességesen tesznek eleget az adófizetési kötelezettségüknek, a városi fenntartású intézmények többsége pedig rendkívül fegyelmezetten tartja be a költségvetési kereteket – mindnyájan hozzájárulnak ahhoz, hogy a város fejlődjön. Egyébként, ahogy korábban a válság, most a gazdasági fellendülés is begyűrűzik: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program és a Modern Városok Program keretéből uniós és nemzeti fejlesztési támogatások hívhatók le. Ez nagy lehetőség, elsősorban a városvezetés, de valamennyiünk felelőssége, hogy az összességében több tízmilliárdos összegeket a lehető leghatékonyabban használjuk fel. Mégpedig olyan fejlesztésekre, amelyek fenntarthatóak, a munkaerő megtartását, egy élhető város megteremtését szolgálják.

További programok »

FEL