LMP: Bizonytalan a költségvetési helyzet, több száz milliós a hiány Békéscsabán

Takács Péter önkormányzati képviselő szerint a költségvetés nehézségeinek az az oka, hogy nagyon alacsony a kormányzati bérkompenzáció, az önkormányzat pedig nem tud ennyit pótolni. A közgyűlést követően értékelte a meghozott határozatokat a Lehet Más a Politika önkormányzati képviselője.

Az LMP politikusa kiemelte, az előterjesztésben tényszerűen szerepel, hogy az egyébként támogatandó béremelések következtében szükséges „a 2016. évi bázishoz képest 430 millió Ft többletkiadást tervezni”. Ami azt jelenti, hogy a bérfejlesztések egy jelentős részét a kormányzat az önkormányzatokra hárítja át.

– Ezzel kapcsolatban el kell mondani, hogy itt szembesültünk azzal a ténnyel, hogy sajnos az ez évi, egyébként helyes, központilag elrendelt bérfejlesztéseknek a kompenzációját az önkormányzat nem kapja meg teljes mértékben a kormánytól, sőt valószínű, hogy ennek csak a negyede érkezik meg – mondta el az LMP önkormányzati képviselője, Takács Péter.

Az LMP-s politikus szerint a helyi közösségi közlekedés biztosításának ügyében az önkormányzat kiszolgáltatott helyzetben van, a szolgáltatók körében végrehajtott központosítás sem volt a legjobb megoldás.

– Sok tekintetben kiszolgáltatott az önkormányzat. A DAKK Zrt. mindannyian tudjuk, hogy monopol helyzetben van a jelen pillanatban, részben ezért. Másrészt pedig azért mert a központi támogatás mértéke az elmúlt 15 évben nem növekedett, hanem csökkent – fogalmazott az önkormányzati képviselő.

Az SZMSZ módosítás következtében a képviselők egy előterjesztés esetében egy perc erejéig harmadszor is kaphatnak szót, ami a képviselő szerint pozitív előrelépés.

– Képviselői kérdést tettem fel az Arany János Kollégium területén folyó fakitermeléssel és a BIC szerződéses munkavállalóinak tovább foglalkoztatásával kapcsolatban. A polgármester úrtól 30 napon belül megkapom a választ. Addig is boldog ünnepeket kívánok mindenkinek! – mondta végezetül Takács Péter.

 

 

 

Megosztás:

Címke: , , , , ,