Felére csökkent a közfoglalkoztatottak száma Békéscsabán

2019. március 1. 10:47 | Kovács Andrea

Békéscsaba önkormányzata legutóbbi közgyűlésén tárgyalt a közfoglalkoztatási programok megvalósításáról, és döntött arról, hogy az álláskeresők részére meghirdetett ilyen jellegű pályázatokon 2019-ben is részt vesz.

 

 

– Az elmúlt 10 év munkaerő-piaci változásai a munkanélküliségi adatokban jól érzékelhetőek. Az álláskeresők száma az évtized elején még 3600 és 3900 között mozgott, napjainkra pedig 1200-1300 főre csökkent. A közfoglalkoztatásban résztvevők aránya is a felére csökkent, míg 2010-ben még több mint ezren, addig 2018-ban már csak 487-en dolgoztak ilyen formában Békéscsabán – tájékoztatott  a város szociálpolitikai osztályának vezetője.

Tőgye Ildikó hozzátette: ennek ellenére az önkormányzat továbbra is fontosnak tartja, hogy az álláskeresőknek lehetőséget biztosítson a közfoglalkoztatási programon való részvételre.

A képviselő-testület döntése alapján az önkormányzat 2019-ben is pályázik az álláskeresők részére meghirdetett közfoglalkoztatási programokra. A hosszabb időtartamú szerződéssel 68 főt szeretnének foglalkoztatni. Ők leginkább városüzemeltetési feladatokat fognak ellátni, mint például az illegális hulladéklerakók felszámolása, ároktisztítás, erdőtisztítás, cserjeirtás. "Az értékteremtő közfoglalkoztatási programban" pedig 19 fővel a járdalapok és betonelemek gyártását és a térburkolatok építését, felújítását végzi az önkormányzat.

Az országos közfoglalkoztatási mintaprogramban résztvevő, lakhatási nehézségekkel küzdő 12 személy feladata lesz az előző évek gyakorlatának megfelelően egynyári növények fóliasátorban történő nevelése. Ezeket a növényeket májusban a város közterületein illetve az önkormányzati intézményeknél ültetik majd el.

További programok »

FEL