Februártól lesz látható a Munkácsy-képekből készülő állandó kiállítás

2019. december 31. 09:08 | Szilágyi Viktória

A Munkácsy Mihály Múzeum dolgozói olyan kiállítást szeretnének a publikum elé tárni, amelyet eddig még egyetlen múzeum sem rendezett a festőóriás alkotásaiból.

A november végén Békéscsabára érkező hat különleges Munkácsy képből február 20-án, a festő születésnapján nyílik állandó kiállítás a múzeumban. A hatdarabos kollekcióból öt festmény évtizedek óta a Munkácsy Mihály Múzeumban vendégeskedik, a hatodik pedig csak egyszer volt látható a városban. 

A szakemberek hosszasan egyeztettek arról, hogy milyen legyen a képek végleges elhelyezése. A múzeum dolgozói eddig is azon igyekeztek, hogy elvarázsolják a látogatóikat, ezt a törekvést most még inkább szeretnék felülmúlni.

Szilágyi Gábor művészettörténész és kiállítás-tervező elmondta, hogy az elrendezés művészeti, építészeti kérdéskör.

– Azt hiszen, hogy egy szenzációs kiállításnak lehetünk majd a szemtanúi. Fantasztikus képek kerültek Békéscsabára, a Munkácsy múzeumba – fogalmazott a kiállítás tervezője. 

Gyarmati Gabriella, a múzeum művészettörténésze elárulta: Munkácsy életművének megközelítésén, valamint a képek technikájának bemutatásán is szeretnének változtatni. A kiállítás különlegességét adó hatodik képet a 170. jubileumra rendezett kiállításon láthatta korábban a közönség, amelyet most szintén hosszabb időre kapott kölcsön a múzeum a Nemzeti Galériától.

– A Siratóasszonyok a keresztfánál című alkotás monumentális méretű. A kép 530 centiméteres, vagyis az alapterülete akkora, mint például egy lakószobáé. A festmény különlegessége nemcsak a méretében, hanem a históriájában is rejlik – tájékoztatott a múzeum művészettörténésze. 

 

Kép: wikipédia

 

A képet Andrássy Gyula halálakor a gróf özvegye, Kendeffy Katinka rendelte meg a neves művésztől, amely eredetileg az Andrássy család kastélyánál, a tőketerebesi mauzóleumban állt. A képet maga az Andrássy család hozta el a településről 1920-ban, amely azóta Magyarországon található. A Munkácsy múzeum néhány évvel ezelőtt egy mérethű, digitális másolatot ajándékozott a tőketerebesi múzeum számára.

További programok »

FEL