Fazekas Attila tárlata a Munkácsy Mihály Múzeumban

A kiállítás április 2-áig tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig

Fazekas Attila egészen különleges alkotásokat állított ki a Munkácsy múzeum Tégla termében. Művein az egyszerű használati tárgyak is új értelmet nyertek.

Ando György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója a megnyitón elmondta, hogy amikor először nézte meg az alkotásokat, amelyek tárgyakat, tárgyrészleteket is tartalmaznak, néprajzosként rengeteg ismerős tárgyat fedezett fel, a kaptafától a csizmahúzóig. Kiemelte: ezek tulajdonképpen a múltunk örökségei, az elmúlt évszázad tárgyi emlékei, amelyek most új életre keltek.

Fazekas Attila ebben az esztendőben tölti be az ötvenedik életévét, a múzeum a jubileumi tárlatot egyfajta köszöntésnek is szánta. A pedagógusként dolgozó művészt sokan ajánlották a múzeum szakembereinek figyelmébe.

Gyarmati Gabriella művészettörténész, a kiállítás kurátora szerint Fazekas Attilát komoly művészként tartják számon a műtörténészek és a Békéscsabán élő kortárs alkotók is. Pedagógusként dolgozva sok diákkal kerül kapcsolatba, közülük pedig sokan példaképüknek tekintik a tanárt.

A Tégla teremben látható alkotásokba tárgyakat, tárgytöredékeket épített be a művész, így szinte mindenki másképp értelmezi azokat, és mást lát meg az egyes művekben. A kiállított darabok nagy teret engednek a szabad asszociációnak, az új életre kelt tárgyak révén is.

–  Számon tartom azokat a tárgyakat, amelyek megtetszenek, amelyeket kapok valahonnan. Amiokor pedig formálódik bennem egy téma vagy egy motívum, eszembe jutnak. Például az, hogy egy régi szék villaszerű háttámla-darabkáit hova lehetne beépíteni. Amikor úgy érzem, hogy formai vagy szín szempontjából egy-egy tárgyra szükségem van, akkor azt előveszem, "életre keltem" – mondta Fazekas Attila. 

Fazekas Attila kiállítása az alkotásaiban új életre keltett tárgyakkal április 2-áig tekinthető meg, hétfő kivételével naponta 10-től 18 óráig a Munkácsy Mihály Múzeum Tégla termében.

Megosztás:

Címke: , , , ,