Falakat bontanak és kiállítást terveznek - Zajlik a munka a múzeumban

2018. január 17. 17:06 | Kugyelka-Zámbori Eszter

Javában zajlanak a munkálatok a békéscsabai múzeum épületeiben. Az intézmény vezetősége még tavaly nyáron jelentette be, hogy 200 millió forintos támogatást nyert a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban. A Munkácsy Mihály Múzeum hónapok óta zárva van, de nemcsak a kivitelezési munkálatokat végzik a zárt ajtók mögött, hiszen a múzeumi szakemberek már az új állandó kiállítást tervezik.

A múzeum műemlék épületében történt október óta a legszembetűnőbb változás, ugyanis a múzeum felújítási munkálatainak egyik alapvető célja, hogy visszaállítsák az eredeti állapotot. Az 1912-ben elkészült intézmény alsó szintjén hasonló, egybenyíló kiállítóterek voltak, mint a felső szinten, később azonban válaszfalakkal alakítottak ki óvóhelyeket az alaksorban. Most ezeket a válaszfalakat bontották el.

– A műemlék épületben az a rendkívül veszélyes, hogy többször dolgoztak rajta, több átalakításon esett már át, ezért előre nem látható módosítások lehetnek, amelyekkel nem biztos, hogy előre számoltak. Ezeket próbáltuk feltárni, és ennek tudatában indítottunk olyan bontási és átalakítási munkákat, amelyek a műemlék állékonyságát és az építkezést nem veszélyeztetik - hangsúlyozta Vandra Géza, a CSABA-KOMPLEX Kft. ügyvezetője.

A múzeum 2017 októberében zárt be. A szakemberek a múzeumi tárgyakat elraktározták, majd kiürítették az épületet és december 5-én adták át a területet a kivitelezőknek. A meglévő két épület kiállítótereit alakítják át, valamint a múzeumot és a Jankay-Kolozsváry-Tevan Gyűjteményt össze is kötik. Az új létesítmény egy csaknem 200 négyzetméteres kiállító- és közösségi tér lesz. Eközben a szakmai munka is folyamatosan zajlik az intézményben.

– Az idővonalon mutatjuk be Békéscsaba történetét. Mindezt nem a megszokott módon, hiszen kitekintést is nyújtunk például arra, hogy abban az időszakban, amikor bemutatunk valamilyen békéscsabai történelmi eseményt, akkor mi történt az országban és a világban. Ez megkönnyíti a látogatók dolgát, és így kontextusba tudják helyezni Békéscsaba és Békés megye történetét - emelte ki Ando György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója.

A tervek szerint a kivitelezési munkálatokkal július végére készülnek el, majd a közönség ősszel veheti birtokba a múzeumot.

 

 

 

További programok »

FEL