Exkluzív: Szombaton megkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása Békéscsabán

2021. január 2. 11:03 | Hidvégi Dávid

Még december 30-án megérkezett Békéscsabára az a 2925 darab koronavírus elleni védőoltás, amellyel először az egészségügyi dolgozókat oltják be a Békés Megyei Központi Kórház oltópontján. Az oltás ma délelőtt kezdődött.

Mint arról korábban beszámoltunk, megérkezett a megyeszékhelyre a Pfizer/Biontech Covid-19 elleni oltóanyaga. Az injekciók beadását szombaton reggel kezdték el a Békés Megyei Központi Kórház békéscsabai oltópontján, ahol először a kórházi dolgozók részesültek a vakcinából. A főigazgató elmondta, hogy először azokat oltják be, akik közvetlenül részt vesznek a koronavírus-fertőzöttek ellátásában a fertőző-, az intenzív- és a sürgősségi osztályokon. Dr. Becsei László hangsúlyozta: ezt követően kezdődik meg valamennyi egészségügyi dolgozó beoltása. A vakcinát azok kapják meg, akik azt kérvényezték.

– Miután december 30-án megkaptuk a szállítmányt, rögtön felvettük a kapcsolatot a társintézményekkel és az alapellátással. Január 4-étől megkezdődik a mentőszolgálat és az alapellátás dolgozóinak az oltása is, valamint a járóbeteg intézményekből és az orosházi kórházból is előjegyzés alapján fogadjuk a dolgozókat – mondta a főigazgató.

Az oltás első óráiban a helyszínről tudósítottunk:

A védőoltás szállítása szigorú szabályok mentén történt, így az oltóanyag szárazjéggel borított csomagolásban érkezett. Ezt követően mindig annyi oltóanyagot vesznek ki a speciális mélyhűtőből, amennyire igényt tartanak az adott napon. A központi gyógyszertár hűtőjében -79 Celsius fokon tárolják az oltóanyagot. A vakcinát a kivétel után 5 napig lehet rendes hűtőben tárolni.

– A tudomásom szerint Magyarországon még nem észleltek oltási reakciót. Minden oltóanyagnál felléphetnek ilyen reakciók, amelyekre fel kell készülni. Először meg kell vizsgálni az oltásra való alkalmasságot, ezért a jelentkezőknek előzetesen egy nyilatkozatot kell kitölteniük, amely az oltással kapcsolatos általános kérdéseket, illetve célzottan a koronavírus elleni védőoltásról szóló kérdéseket tartalmaz. Amennyiben az orvos úgy dönt, hogy az oltás beadható, akkor az érintett megkapja azt izomba szúrva. A vakcina beadása után még fél órát itt kell tartózkodnia, ennyi idő alatt kialakulhat az esetleges oltásireakció, amelyre felvagyunk készülve, akár az anafilaxiás sokkra is – zárta dr. Becsei László főorvos.

A vakcina beadása után minden beoltott igazolást kap a koronavírus elleni védőoltásról.

 

Galéria

További programok »

Itthon

Rábaközi szakmai kiránduláson járt a Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör

Június első hétvégéjén a 2020. évi munkájáért Stark Emlékérmet kapott Békéscsabai Népi Díszítőművész Szakkör vezetője, Baráth Éva tanulmányúton járt csapatával. A szakkör 11 tagja a Csabagyöngye Kulturális Központ Csoóri Sándor Alap által támogatott pályázata segítségével a Rábaköz motívumkincsével ismerkedhetett meg.
17:38
FEL