Megérkeztek Békéscsabára az első koronavírus elleni védőoltások - galériával

2020. december 30. 14:35 | Csiffáry Zsuzsanna

A Békés Megyei Központi Kórház Réthy Pál tagkórházába közel háromezer Covid-19 elleni oltóanyag érkezett.

A Békés Megyei Központi Kórház békéscsabai Réthy Pál tagkórházába szerda kora délután érkezett meg a Pfizer/Biontech Covid-19 elleni oltóanyaga. Dr. Becsei László, a kórház főigazgatója elmondta, hogy már több mint egy hete készülnek a vakcina fogadására. Hozzátette, hogy első körben az egészségügyi dolgozókat oltják be, amely a Covid- és az intenzív osztályokon dolgozó munkatársakat érinti. Elmondása alapján a dolgozók egyharmada jelentkezett az oltás felvételére, de bízik abban, hogy egyre többen tartanak igényt erre annak érdekében, hogy a fertőzés elleni érdemi védekezés biztosított legyen.

 

Az érkezés pillanatát és a szállítmány kibontását is nyomon követtük: 

 

 

Arra vonatkozóan, hogy az oltóanyagot hogyan kell beadni, dr. Seres Ábel, a Központi Kórházhigiénés osztály vezetője adott tájékoztatást.

– Már a védőoltás szállítása is szigorú szabályok mentén történt. Az ellenanyag -70 és -90 Celsius fok között érkezett meg a kórházba. Ezt követően mindig annyi oltóanyagot veszünk ki a speciális hűtőből, amennyire igényt tartanak az adott napon. A kivétel után a vakcinát 5 napig lehet rendes hűtőben tárolni. Majd az egészségügyi dolgozó felméri, hogy a védőoltásra jelentkező személy rendelkezik-e a védőoltásra vonatkozó kontraindikációval. A kolléga ezután adja be a vakcinát intramuszkulárisan. Az első injekció után 3 hét múlva kell megismételni – fogalmazott dr. Seres Ábel. 

Hozzáfűzte: az oltást végző kollégáik speciálist képzést kapnak arra vonatkozóan, hogyan kell beadni az oltóanyagot, valamint az oltási reakciók kezelésére is felkészültek.

 

Galéria

További programok »

FEL