Csak koronavírus-gyanús vagy -pozitív eseteket látnak el a gyulai sürgősségin

2020. november 9. 09:59 | behir.hu

A kórházi ellátások jó része a békéscsabai kórházba költözik.

A COVID-19 vírus okozta járvány második hulláma során a betegszám növekedése szükségessé teszi a Békés Megyei Központi Kórház betegútjainak átszervezését – írja közleményében a Békés Megyei Központi Kórház. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának utasítása szerint a központilag meghatározott alapelvek betartása mellett november 9-től a Békés Megyei Központi Kórházban is újabb szabályok lépnek életbe az egészségügyi szolgáltatás igénybevételével kapcsolatban.

A Pándy Kálmán Tagkórház (Gyula) Sürgősségi Betegellátó Osztálya hétfő reggel 8 órától csak COVID-gyanús és igazoltan COVID-pozitív eseteket lát el. A szülészet-nőgyógyászati, a gyermekgyógyászati, a klinikai onkológiai, a pszichiátriai, a fül-orr-gégészeti és a szemészeti fekvőbeteg ellátáson kívül (melyek a Pándy Kálmán Tagkórházban működnek), a nem COVID-os betegek sürgősségi ellátása (mind traumatológiai, mind belgyógyászati sürgősségi ellátás) a Békés Megyei Központi Kórház dr. Réthy Pál Tagkórházában Békéscsabán biztosított.

November 11-e szerdától, a belgyógyászati osztályok átköltözését követően a belgyógyászati aktív ellátás is Békéscsabán folytatódik. Az előre tervezett ellátásokat átütemezik. A belgyógyászati jellegű ellátások vonatkozásában is érvényes az eljárásrend, miszerint az egészségügyi ellátásokat jelenleg csak akkor végzik el, ha annak oka:

  • életveszély, illetve sürgős szükség,
  • daganatos megbetegedésben szenvedők ellátása és
  • tartós egészségkárosodás elkerülése.

 

A népegészségügyi szűrések (emlőrák-, vastagbélrák szűrés) tovább folytatódnak.

A járvány miatt szünetelnek az egynapos beavatkozások, illetve későbbi időpontra kerülnek átütemezésre a halasztható, tervezett beavatkozások. Az időpontok módosításáról minden érintett beteggel személyesen vesszük fel a kapcsolatot.

A járóbeteg szakrendelések továbbra is működnek. A személyes kontaktusok minimalizálása céljából csak telefonos konzultáció követően,  előjegyzés alapján fogadják a betegeket a szakrendelések. Telefonszámok az intézmény honlapján, az illetékes tagkórház jelzésére történő kattintással megtekinthető. A járóbeteg ellátás vonatkozásában is érvényben vannak a fekvőbeteg ellátás kapcsán meghatározott ellátási indikációk.

További programok »

FEL